We roken allemaal 5 sigaretten per dag mee

Zonder dat we het weten roken we 5 sigaretten per dag mee door de vervuilde lucht die we inademen.  Meerookhoofdstad van Nederland is Rotterdam. Met deze uitkomst komt Milieudefensie na een berekening van de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten.

Meeroken

Met een rekenmodel worden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken. Uit die wetenschappelijke modellen blijkt dat de lucht die we inademen gelijk staat aan het meeroken van 5 sigaretten per dag. Het ‘echte’ meeroken is de laatste jaren afgenomen door het rookverbod in openbare gelegenheden. “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaak door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten”, aldus Bram van Liere van Milieudefensie. Vervuilde lucht inademen of meeroken is voor onze gezondheid even slecht.

Meerookhoofdstad

Uit de vergelijkingen per gemeente staat Rotterdam met bijna 7 meegerookte sigaretten per dag op nummer 1. Vlieland is het schoonst, daar rookt men ‘slechts’ 2,8 sigaretten mee. De hele lijst met gemeenten is te vinden op de website van Milieudefensie. Volgens Bram van Liere zijn de maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren relatief eenvoudig, maar zijn er de laatste jaren juist maatregelen genomen die de kwaliteit alleen maar verslechteren. Bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur.

De wetenschappelijke rekenmethode die Milieudefensie voor het onderzoek heeft gebruikt is door wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht ontwikkeld.

(Bron: Milieudefensie)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Laat dat zonder het te weten maar weg. … Iedere Nederlander met een IQ groter als zijn schoenmaat, weet dat hij vergiftigd wordt. De enige kwaal die ik heb, is OCPD, opgelopen door de vervuiling (waar de regering niets aan doet). Nederland is het slechtste jongetje van de klas, op het gebied van de aanpak van luchtverontreiniging. Alle andere Europese landen nemen maatregelen, maar Nederland doet niets. Ik gebruik elke maand een Pulmicort inhaler (12 per jaar) die in Nederland 4x duurder is als in Belgie, die zelf moet betalen uit mijn eigen risico. Zet dat eens naast elkaar: enerzijds wordt er niets gedaan aan opschonen van het milieu en anderzijds zijn medicijnen voor longaandoeningen extra duur gemaakt, in samenhang met een eigen risico. Ben je dan als regering, bewust bezig, om het risico en de kosten, bij het slachtoffer neer te leggen? En bovendien ga ik 10 jaar eerder dood. Dank je wel regering, dat je, je zo druk maakt over mijn gezondheid.

  Hanneman says:

  Opnieuw een helder commentaar van meneer Oosterwijck. En waarschijnlijk zeer in overeenstemming met de waarheid. Waarvan er eigenlijk maar één is hoewel daar door mensen en partijen die het niét met hem eens zijn anders over wordt gedacht. En er wordt dienovereenkomstig gehandeld dus óp naar de 160 per uur over nóg meer kilometers asfalt want om logistieke redenen hoort vooral het bedrijfsverkeer naar behoren te worden bediend. Links milieu gelul over onderzoeken en meetresultaten kunnen we in Nederland niet gebruiken, getuige de houding van VVD kamerleden die altijd het hardere rijden bepleiten. En niet alleen dat. De door deze partij en verkapte aanhang bij de andere gevestigde partijen, genomen besluiten waardoor deze samenleving op de helling is gezet, komen vooral uit hún deftige hoge hoed. Alles bij elkaar genomen rookt onze samenleving ongewild vele pakken zware shag. En dat gaat strakjes, na de verkiezingen in 2017 vrolijk verder. Ik zag ze op de televisie lopen, haastwel gearmd, in het mooie Delft. Zijne Bedrijvigheid met z’n hofnar.

  Andrea51 says:

  Waar ook nog veel te weinig rekening mee wordt gehouden is de houtstook. Openhaarden, houtkachels, houtvuren in de tuin, het zorgt voor heel veel ziekmakende uitstoot. Vele malen hoger dan auto’s. vooral voor astma patiënten en mensen met allergie hebben hier grote problemen mee. Als je dus in een wijk woont waar veel wordt gestookt rook je veel meer dan 7 sigaretten mee. Gemeenten doen hier veel te weinig aan en erkennen ook niet dat het voor bewoners een groot probleem kan zijn. Het is immers zo gezellig. Er wordt vaak ook nog eens met verkeerd hout gestookt of bij windstil of mistig weer. Er komen wel steeds meer geluiden/onderzoeken ( rechtszaken) dat het wel degelijk ziekmakend is. Dus als dat verboden zou worden dan scheelt dat al enorm in de vervuilde lucht. Alleen zullen de handelaren van openhaarden, houtkachels en hout ( vaak de gemeente zelf) alles in het werk stellen om een verbod tegen te gaan of om maatregelen te nemen. Het zou al helpen als er woonwijken komen waar het verboden is om een openhaard/houtkachel of houtvuur in de tuin aan te leggen of aan te steken.