Natste en droogste dagen van de week

Wat zijn de natste en droogste dagen van de week?

Regent het altijd precies op de dag dat u een wandeling wilt maken? Of is het alleen maar droog op dagen dat u aan het werk bent? Het gevoel dat het weer altijd tegenzit op de dagen dat u van plan bent op pad te gaan, klopt. Maar welke dagen van de week zijn het natst en het droogst? Wij zochten het voor u uit. 

Natste dagen

In Nederland is het aantal dagen met neerslag groter dan het aantal droge dagen. Er valt zo’n 800 tot 900 millimeter neerslag per jaar en de meeste van deze neerslag valt op zaterdag. Deze dag is al jarenlang een van de natste dagen van de week. Zo’n 51,7 procent van de zaterdagen verloopt nat. De woensdag heeft precies dezelfde score als zaterdag en behoort ook daarom tot een van de natte dagen van de week.

Natte weekenden

Naast de zaterdag scoort ook de zondag hoog op de lijst van natte dagen. In de door Weeronline gemeten klimaatperiode van 30 jaar, valt er op 51 procent van de zondagen neerslag. Het gevoel dat het altijd in het weekend nat is, komt dus daadwerkelijk doordat het in de weekenden vaker regent. Ook 2020 telt meer weekenden met regen dan we gewend zijn.

Fietsen in de regen
Lees ook: Tips voor veilig fietsen bij regen

Donderdag

De dag die wint van het weekend is de donderdag. Op deze dag valt in 2020 het vaakst regen. Van de 53 donderdagen van het afgelopen jaar, valt er op 31 dagen neerslag. Gemiddeld 58,5  procent van de donderdagen is dus nat. Dit percentage ligt wat hoger dan de weekenden, maar over het algemeen is het verschil in percentages met alle dagen van de week erg klein. Ondanks dit kleine verschil kunnen onderzoekers toch patronen herkennen. Door dit soort weermetingen kunnen zij het verleden analyseren en het weer in de toekomst voorspellen.

Droogste dagen

De vrijdag, de dag tussen de meest natte dagen, was opvallende genoeg altijd een van de droogste dagen van de week. Maar in 2020 is met 49,3 procent de dinsdag de droogste dag. Exact om de week valt er regen op de dinsdag. De maandag staat op de tweede plek en daarna komt pas de vrijdag. De beste dagen om er op uit te gaan, zijn dus de dagen na het weekend. Omdat er op deze dagen minder regenwolken te zien zijn, is het ook nog eens de zonnigste periode van de week.

(Bron: Weeronline, KNMI, Metro, Nederlandvoorbeginners, 50Five)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Ettore says:

  Dit zijn nou van die statistische gegevens waar we helemaal niets aan hebben. Het weer is een combinatie van toevalligheden zoals: hoge- en lagedrukgebieden en de daaruit voortvloeiende windrichting en windkracht, hoeveelheid zonneschijn. En bovendien: wat is een natte dag precies ? Als er af en toe een paar buitjes vallen maar tussendoor de zon weer flink z’n best doet ? En wat te denken van de weersverschillen tussen noord en zuid Nederland ? Het trieste is dat er nu mensen zijn die dit artikel heel serieus gaan nemen.

  maxwout says:

  Wat een Onzin:
  – de meeste van deze neerslag valt op zaterdag. Deze dag is al jarenlang een van de natste dagen van de week
  – woensdag heeft precies dezelfde score als zaterdag en behoort ook daarom tot een van de natte dagen
  – de zaterdag scoort ook de zondag hoog op de lijst van natte dagen
  – De dag die wint van het weekend is de donderdag