Fietsen in de regen

Tips voor veilig fietsen bij regen

Fietsen in de regen gaat gepaard met meer risico’s dan fietsen bij droge omstandigheden. Met kleine aanpassingen aan uw fiets en door bijvoorbeeld goede regenkleding te dragen kan een hoop narigheid voorkomen worden. Bekijk onze tips om veilig te fietsen.

Regenkleding

Niemand wil nat geregend worden, maar als u regenkleding draagt in de vorm van een regenpak of poncho, zorg dan wel dat dit niet om u heen wappert. Wijd vallende of vladderende regenkleding kan namelijk tussen uw spaken of trappers terecht komen. Met alle gevaren van dien. Gebruik daarom bijvoorbeeld speciale klemmen die u aan de onderkant van uw broekspijpen kunt doen of bind een fladderende poncho bij elkaar met een elastiekje. Beneemt de capuchon van uw regenkleding u uw zicht? Draag er dan een pet onder. De klep van de pet zorgt ervoor dat u uw zicht behoudt. Dit geldt ook voor brildragers. Druppels op de glazen zorgen voor een slecht zicht en een klep kan dit grotendeels tegen houden. Of draag als u die keuze heeft tijdens het fietsen lenzen.

Gebruik geen paraplu

Een paraplu is niet het meest geschikte atribuut om u op de fiets tegen de regen te beschermen. Het ontneemt u uw goede zicht op het verdere verkeer en bij een windvlaag kunt u erdoor van uw fiets geblazen worden. Houd daarom uw beide handen aan het stuur, dat zorgt voor meer stabiliteit. Er zijn ook wel parapluhouders voor op de fiets te koop, maar de meningen daarover verschillen. Kies daarom liever voor een goed passende hoed of pet met een klep, die de regen uit uw ogen houdt en draag goed passende regenkleding.

Wees bedacht op gladheid

Tijdens regen worden veel oppervlakken veel gladder dan anders. Dat geldt bijvoorbeeld voor putdeksels, zebrapaden, houten balken, wegmarkeringen en wildroosters. Ook tijdens de herfst, als er veel blaadjes van de bomen vallen en bij harde wind, wanneer er takken op de weg terecht komen, kan het extra glad zijn. Pas uw snelheid aan als u over dergelijke gedeeltes moet fietsen bij regen of fiets er als de verkeerssituatie het toe laat omheen.

Voorzichtig in bochten

In bochten is er minder grip , omdat het contactoppervlak van de banden met de ondergrond kleiner is dan wanneer u in een rechte lijn fietst. Des te scherper u de bocht maakt, des te groter de kans dat u bij natte omstandigheden onderuit gaat. Rem daarom voordat u de bocht neemt af tot een veilige snelheid (niet pas in de bocht) en stuur ruim genoeg in.

Banden

Zorg dat er genoeg profiel op uw fietsbanden zit, voor een zo optimaal mogelijke grip op het wegdek. Voor meer grip is het daarnaast aan te raden de banden niet te hard op te pompen. Banden die iets zachter zijn hebben namelijk een groter oppervlak, waarmee de grip op het wegdek ook net wat groter is. Maak de banden ook weer niet te zacht, want dan geven ze teveel weerstand, wat het fietsen onnodig zwaar maakt.

Zadel

Door bij gevaarlijkere weersomstandigheden het zadel iets lager te zeggen dan anders kunt u gemakkelijker met uw voeten bij de grond. Dit verkleint de kans op ongelukken. Zet uw zadel bij beter weer terug op de juiste hoogte, want anders trapt u niet in de juiste hoek en dat kan lichamelijke ongemakken met zich meebrengen.

Remmen

Bij regenachtige omstandigheden is het extra belangrijk dat uw remmen goed werken. Uw remweg kan namelijk net wat langer zijn dan anders en in geval van nood moet u wel direct kunnen remmen. Heeft uw fiets remblokken, controleer dan regelmatig of die vervangen moeten worden.

Spatborden

Fietsen worden soms zonder spatborden verkocht. Dan is het zeker aan te raden die er alsnog op te (laten) zetten. Opspattend water en modder kan in de ogen terecht komen en spatborden dragen ernaast bij aan minder slijtage van de fietsonderdelen.

Wees goed zichtbaar

Bij hevige regen wordt u minder goed gezien door andere weggebruikers. Draag daarom liefst kleding die opvalt of die voorzien is van reflectoren. Of draag tijdens het fietsen een speciaal fietshesje. Vanzelfsprekend moet uw fiets daarnaast over werkende verlichting beschikken als u tijdens schemer of in het donker op pad gaat.

Lees ook: comfortabeler en veilig fietsen bij veel (tegen)wind.
Tips voor fietsen bij gladheid, zo voorkomt u vallen.
Veilig (elektrisch) fietsen? Met deze tips lukt het jong en oud.
Zadelpijn voorkomen, met deze tips verlaagt u druk en pijn tijdens het fietsen.

(Bron: Fietserbond, Fietsen123, Radio2, Fietssport)

Geef een antwoord