Wat is er te doen tijdens de Nationale Vogelweek?

Nederlandse vogelaars kunnen hun hart ophalen van 12 tot en met 21 mei 2018, want dan is het Nationale Vogelweek! Dit jaar ligt de focus op de Nederlandse weidevogels en worden er veel gratis excursies georganiseerd waar u aan kunt meedoen. Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje.

Lezing over de ijsvogel

In Hilversum (Noord-Holland) vindt op zondag 13 mei 2018 een lezing plaats over de ijsvogel, een bijzonder vogeltje met een opvallend uiterlijk. Ze zijn het hele jaar door door heel Nederland te zien, maar in de Gooi- en Vechtstreek zijn er bijzonder veel. Tijdens de lezing krijgt u informatie over het leven van deze vogel en ziet u foto’s van ijsvogels die gemaakt zijn door Nederlandse toepfotografen. De lezing vindt in infoschuur ’t Gooi aan de Naarderweg en wordt ook op 15 mei 2018 georganiseerd.

ijsvogel

De ijsvogel

Vogelvierdaagse in Noord-Brabant

De vogelwacht Uden organiseert van 13 t/m 16 mei de vogelvierdaagse. Tijdens deze wandelexcursie loopt u samen met een gids door het natuurgebied De Maashorst in Nistelrode (Noord-Brabant). U kunt alle 4 de dagen meedoen, maar minder frequent is ook mogelijk. De verwachting is dat u onder meer de geelgors zult zien, een vogeltje dat op slechts enkele plekken in Nederland voorkomt. Elke wandeling uit de vierdaagse duurt zo’n 2,5 uur en start vanaf de parkeerplaats van natuurcentrum De Maashorst.

De geelgors

Vogels kijken in een scootmobiel

Zit u in een scootmobiel? Dan kunt meedoen aan een speciale scootmobieltoer voor vogelaars in Nijkerk (Gelderland) op 15 mei 2018. De tour gaat door het Nationaal Landschap Arkenheem-Eemland, een vogelrijk gebied is. Onderweg wordt er vaak gestopt om op de vogels te letten en bij te houden hoeveel er van elk soort te zien zijn. De toer vertrekt om 13.30 uur vanaf de bibliotheek in Nijkerk en duurt in totaal 2,5 uur.

Grutto

De grutto is 1 van de vogels die voorkomt in Nationaal Landschap Arkenheem-Eemland.

Fietsvogeltocht nabij Oss

Rondom de gemeente Oss (Noord-Brabant) liggen veel vogelrijke gebieden, zoals natuurreservaat Ossermeer. Door deze gebieden gaat de fietsvogeltocht die op 20 mei 2018 organiseert wordt door Vogelwerkgroep Oss. De tocht duurt 4 uur en is ongeveer 20 kilometer lang. Tijdens deze fietstocht zult u onder meer weidevogels en zangvogeltjes zien. Vertreklocatie is de parkeerplaats nabij de uitgang van natuurreservaat Ossermeer.

Koekoek

De koekoek is 1 van de vogels die voorkomt nabij het Ossermeer.

Voorjaarsvogels spotten in Groningen

In het Groningse Lauwersoog wordt op 20 mei 2018 een excursie georganiseerd rondom de voorjaarsvogels die leven nabij het Lauwersmeer. Na een korte presentatie gaat u met de auto van organisator Staatsbosbeheer naar de vogelkijkhut Jaap Deensgat en zult u onder meer de lepelaar en de kievit (zie foto boven dit artikel) zien. Ook is er goede hoop op andere voorjaarsvogels. Deze activiteit duurt zo’n 2 uur en start in het activiteitencentrum Nationaal Park Lauwersmeer in Lauwersoog.
lepelaar

Voor alle bovengenoemde activiteiten dient u zich aan te melden via de website van de Nationale Vogelweek. Let op! De excursies zijn e rg in trek, dus als u interesse heeft, doet u er goed aan om u snel aan te melden.

(Bron: website Nationale Vogelweek, Vogelbescherming Nederland)

Geef een reactie