Vlinders en bijen met uitsterven bedreigd

Maar liefst 40 procent van de bij- en vlindersoorten in de wereld worden met uitsterven bedreigd. Wetenschappers uit 124 landen zijn tot deze conclusie gekomen en luiden de noodklok.

Het gaat niet goed met de dieren en insecten die de gewassen bestuiven. Bijen, vlinders, kevers, vliegen en vleermuizen hebben het moeilijk zegt het congres van het Intergouvernementele Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES). Met de bijenpopulatie ging het al niet goed, maar ook de vlinders komen nu in gevaar.

Gevolgen

De gevolgen voor de mens zijn groot. Ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van deze dieren. Fruit, groeten, koffie, cacao, noten en plantaardige olie dreigen op termijn schaars te worden. Waarom het slecht gaat met veel insecten is niet duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat het te maken heeft met de intensieve landbouw. Bijen blijven dan weg, omdat er te weinig voedsel te vinden is.

Pesticiden

Ook het toenemend gebruik van pesticiden is een bedreiging voor insecten. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren of zorgen ervoor dat hun voortplanting in gevaar komt.

(Bron: ANP)

Geef een reactie