supermaan

Uniek: supermaan te zien tijdens Koningsdag

Volle maan is een maandelijks terugkerend fenomeen, maar iets zeldzamer is een supermaan. Dit jaar is het extra speciaal dat die deze keer tijdens Koningsdag te zien is. De laatste keer dat er een supermaan te zien is geweest tijdens een koninklijke feestdag is op 31 augustus 1909. De volgende superkoningsmaan volgt pas in 2127. Niet echt de nabije toekomst, dus voor wie hem wil zien moet op dinsdag 27 april 2021 in de lucht turen.

Goede omstandigheden om supermaan te zien

De weersvoorspellingen zijn gunstig voor een goede blik op de supermaan. Volgens Weeronline is de kans op opklaringen op 27 april groot. Er is daarnaast een mogelijkheid op sluierbewolking, wat nog een ander bijzonder fenomeen oplevert: een superkoningsmaanhalo. Dat is een kring om de superkoningsmaan.

Waar en wanneer is de supermaan te zien?

Tijdens de opkomst is de supermaan het mooist. Wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. Dat staat gepland om 21.40 uur. De maan is dan in het zuidoosten te zien. Hij is vanuit huis zichtbaar, dus u hoeft daarbij geen rekening te houden met de avondklok. Volgens Weeronline geeft bij maansopkomst kijken ook nog om een andere reden het grootste effect: hij schijnt dan tussen de bomen, gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen vergelijken het beeld van de maan met al die andere zaken, waardoor de maan extra groot lijkt. Hetzelfde effect is er bij zonsopkomst en zonsondergang. De zon lijkt dan ook veel groter dan wanneer deze hoog aan de hemel staat.

volle maan
Lees ook: Hoeveel invloed heeft volle maan op ons?

Grootte wisselt van maand op maand

Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld. Hij lijkt dan zo’n 7 procent groter en 14 procent feller dan normaal. Dat komt ongeveer 4 opeenvolgende maanden per jaar voor. De afstand tussen de maan en de aarde is niet altijd hetzelfde en hoe groot we de maan zien wisselt dus van maand tot maand. Het is een gevolg van de eivormige baan die de maan om de aarde aflegt.

Eerstvolgende bijzondere maan tijdens koninklijk feest

De eerstvolgende supermaan tijdens koningsdag valt dus op 27 april 2127, maar de eerstvolgende volle maan is iets eerder, namelijk op 27 april 2040. Nog altijd een eind weg. Daarna is er pas weer op 27 april 2078 een volle maan tijdens koningsdag te zien. Iets voor de eventuele kleinkinderen wellicht. Mits Koningsdag dan überhaupt nog op die dag valt…

Lees ook: Apollo 11: mens op de maan. 

(Bron: ANP, Weeronline)

Geef een antwoord