Schorpioenvlieg

Uitzonderlijk veel schorpioenvliegen in Nederland

De schorpioenvlieg is momenteel op veel plekken in Nederland te zien. De vlieg heeft een enigszins gevaarlijk uiterlijk, maar het diertje doet mensen niets. Vlinders, daarentegen, lusten ze maar al te graag.

Gevaarlijk uiterlijk

De schorpioenvlieg dankt zijn naam aan de schorpioen-achtige angel die de mannetjes aan het einde van hun staart hebben. Veel mensen die deze vlieg tegenkomen, vragen zich af of hij hiermee steekt, maar dat is niet zo. Deze angel gebruiken de mannetjes puur om zich tijdens het paren vast te grijpen aan de vrouwtjes. U ziet de vlieg hieronder. De vrouwtjes hebben niet zo’n achterlijf.
schorpioenvlieg

De vlieg heeft vlekken op de vleugels, waardoor deze door sommigen ook wel wordt verward met de tijgermug. Deze mug komt oorspronkelijk uit Azië en brengt het zikavirus over.

Eikenprocessievlinder

Het is niet voor het eerst dat dit beest in Nederland gesignaleerd wordt. Er komen 5 soorten schorpioenvliegen voor in ons land die jaarlijks 1 of 2 generaties grootbrengen. In 2017 zijn het er echter wel erg veel. Volgens ecoloog André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur uit Rotterdam komt dit omdat we een warme, maar vochtige zomer beleven. Bovendien komen de schorpioenvliegen af op stervende en dode vlinders, zoals de eikenprocessievlinder.

Feromoonval

De schorpioenvlieg eet de eikenprocessievlinder op als deze bijvoorbeeld gevangen zit in een feromoonval. Deze vallen worden opgehangen om insecten te vangen die schadelijk zijn voor bepaalde gewassen. Een van de vlinders die hier vaak in terecht komt, is de eikenprocessievlinder. Als deze vlinder eenmaal in de val zit, duikt de schorpioenvlieg erin en eet het dode beestje op. In sommige vallen zijn er meer dan 100 schorpioenvliegen gevonden.

(Bron: Nature Today, nederlandsesoorten.nl, André de Baerdemaeker)

Geef een reactie