Rijkswaterstaat test de stormvloedkering Ramspol

De stormvloedkering Ramspol tussen Ens en Kampen (beide in Overijssel) sluit op dinsdag 5 september 2017 van 07:00 tot 18:00 uur. Rijkswaterstaat inspecteert en controleert of de dam komend najaar de veiligheid van het achterland kan waarborgen.

De stormvloedkering Ramspol

De stormvloedkering Ramspol, ook wel balgstuw genoemd, is een opblaasbare dam. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 centimeter boven Normaal Amsterdams Pijl (NAP), sluit de dam automatisch en beschermt zo het Overijsselse achterland. Als de dam niet sluit, ligt de lege stuw op de bodem tussen het IJsselmeer en Ketelmeer, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft. De stormvloedkering wordt ieder jaar op de eerste dinsdag van september getest.

De controle van de dam

Om het achterland te beschermen tegen mogelijk opstuwend water vanuit het IJsselmeer en Ketelmeer liggen er 3 balgen naast elkaar met een totale lengte van 240 meter. In opgeblazen stand is de balg 10 meter hoog. Balgen zijn een soort rubberen doeken die worden gevuld met water en lucht. Tijdens de jaarlijkse functioneringssluiting voeren specialisten van Rijkswaterstaat een inspectie uit aan de buitenzijde van het balgdoek en wordt de rek van het doek van de 3 balgen gemeten. In het onderstaande filmpje van Rijkswaterstaat is de dam in opgeblazen en lege stand te zien.

Geef een reactie