stormvloed

Stormvloed door springtij en noordwestenwind op komst

Langs de hele kust veroorzaken 2 opeenvolgende stormen in combinatie met springtij op de Noordzee de komende dagen verhoogde waterstanden. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om het opstuwende water buiten te houden.

Hollandsche IJsselkering

Gemiddeld sluit de Hollandsche IJsselkering 3 keer per jaar en vanwege het onstuimige weer gaat dat nu in januari al 2 keer achter elkaar gebeuren. De schuiven van het Deltawerk bij Krimpen aan den IJssel gaan dicht bij een waterstand hoger dan 2,25 m boven NAP. Dat was in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 januari 2017 het geval en ook voor vrijdag 13 januari staat een tijdelijke sluiting gepland.

Afsluitdijk

Ook de sluizen in de Afsluitdijk gaan vrijdagmiddag dicht. De Afsluitdijk heeft aan beide kanten sluizen voor de scheepvaart. Aan de zijde van Noord-Holland zijn de Stevinsluizen, aan de Friese kant liggen de Lorentzsluizen. De sluizen blijven tot zaterdag gesloten. Het scheepvaartverkeer krijgt ruim van tevoren te horen op welk tijdstip de doorgangen weer toegankelijk zijn.

Maeslantkering

De Maeslantkering bij Hoek van Holland wordt vrijdagmiddag mogelijk ook gesloten. Het scheepvaartverkeer tussen de Noordzee en Rotterdam wordt in dat geval stilgelegd. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zullen schepen op de Noordzee voor anker moeten gaan. De in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering werd slechts 1 keer eerder voor storm gesloten. Dat was in 2007. Normaal gesproken gaat de kering pas bij een waterstand van 3 meter boven NAP dicht. Rijkswaterstaat wil echter testen hoe de kering zich bij storm houdt en daarvoor lijken de weercondities vrijdag gunstig. Ook in België worden maatregelen getroffen tegen de storm. De verwachting daar is dat het de ergste storm in 50 jaar wordt.

Polders voorbereid op extra water

Waterschap Rivierenland heeft water uit de polders in de Alblasserwaard weggemalen als voorbereiding op de storm en regen. Door het waterpeil in de polders te verlagen, is er extra ruimte voor de opvang van hevige regen of overtollig water uit de Lek, legt het schap uit. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft hetzelfde gedaan in een aantal polders tussen Amsterdam en Utrecht. Hoewel de grootste overlast wordt verwacht aan de kust, zijn waterschappen landinwaarts vrijdag ook zeer alert. Mogelijk gaat de keersluis in het Brabantse Waspik vrijdagmiddag dicht. Dat is nodig als het water in het Hollands Diep en de Bergsche Maas hoog wordt opgestuwd door de storm.

Grote rivieren

Storm en regen hebben waarschijnlijk geen gevolgen voor de dijken langs de grote rivieren, zegt Rijkswaterstaat. Het was de afgelopen weken opvallend laagwater in de grote rivieren, zodat er voldoende ruimte is voor de waterafvoer. Het Watermanagementcentrum in Lelystad, waar alle watergegevens worden verzameld, is voortdurend bezet.

Sneeuw

Maar we kregen niet alleen met storm te maken, in delen van het land konden we ook een pak sneeuw verwachten. Op de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, de Limburgse heuvels en in Twente en de Achterhoek waren hoeveelheden van 5 tot 10 centimeter mogelijk. In de kustgebieden viel er in de nacht van donderdag op vrijdag niet zoveel sneeuw en dooide het tussen de buien door. Vrijdagochtend is het in het hele land flink gaan dooien, maar weggebruikers in het oosten van het land moeten vrijdag tijdens de avondspits opnieuw rekening houden met ernstige verkeershinder. Het gaat in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg flink sneeuwen. “We adviseren weggebruikers hun rijstijl aan te passen”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat

(Bron: ANP, nieuwsblad.be)

Geef een reactie