“Red het Nederlandse landschap”

Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, doet een oproep aan de overheid om het Nederlandse landschap te redden: “De overheid moet meer visie tonen en de regie nemen als het gaat om het Nederlandse landschap, voordat we de mooie vergezichten die ons land zo speciaal maken voor altijd verliezen.”

Ondermaats

De directeur maakt zich zorgen om het Nederlandse landschap. De bodem- en luchtkwaliteit zijn ondermaats, schrijft hij woensdag 25 januari 2016 in de Volkskrant, en de oppervlakte aan natuur in Nederland bedraagt nog maar 20 procent. Volgens hem leeft het onderwerp bij burgers, maar kunnen zij niet zonder hulp van de overheid het landschap redden.

“We verliezen ons karakteristieke landschap”

“Geen land ter wereld is zo gevarieerd als het onze. Opzienbarend voor een van de kleinste landen ter wereld. Een land dat bovendien half zo klein was geweest als onze voorouders niet waren gaan inpolderen en landwinnen: ‘God schiep de wereld, maar de Hollanders maakten hun eigen land.’ Beekdalen, moerassen, veenweide, waterlinies, laagveen, duinen en wadden. Wie van Limburg naar Drenthe reist, maakt tegelijkertijd een reis door onze rijke landschappelijke geschiedenis. In die landschappen gebeurt van alles; met 17 miljoen gebruikers kan dat ook niet anders. Dat is op zichzelf geen probleem, landschap en economische ontwikkeling gaan al vele eeuwen hand in hand. Toch staan we nu op het punt om ons karakteristieke landschap te verliezen. Het in te ruilen voor monotonie. De oppervlakte van natuur in ons land bedraagt nog maar 20 procent (bos, heide en water). Onze biodiversiteit krijgt in Europa het laagste cijfer; we doen het met 15 procent bijzonder slecht, alleen Malta scoort lager”, aldus Van den Tweel in zijn oproep in De Volkskrant.

Aanvalsplan

Van den Tweel overhandigt woensdag aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) een zogeheten Aanvalsplan voor het Nederlandse Landschap, waarin hij dat bepleit.

(Bron: ANP, De Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Meneer van den Tweel, het spijt mij u dit te moeten melden maar uw oproep als beschermend beheerder van veel fraais aan de regering was verspilde moeite. We hebben een kabinet wat elke aanspraak op publiek geld voor publieke aangelegenheden negeert. Dat gaat ook zo met oproepen van leerlingen, ouden van dagen, politie en brandweermannen en zo is die lijst heel erg lang te maken. Ziet u geen kans om uit deze vérgezichten op de een of andere manier een slaatje te slaan?

    oosterwijck says:

    Marc van den Tweel, zit U aan de drugs? … Of heeft U psychische problemen. …