natuur

De natuur in? Zo zorgt u dat het geen file-lopen wordt

Het is u vast niet ontgaan dat het in de natuur drukker is dan normaal. Misschien heeft u het zelf ervaren of vernomen via de media. Bent u van plan binnenkort de natuur in te gaan? Volgens de natuurbeschermers is het dan verstandig om de volgende regels na te leven.

Vermijd drukke tijdstippen

Uiteraard bent u van harte welkom op alle plekken waar bezoek van de mens is toegestaan, maar kom het liefst niet in de weekenden tussen 11.00 en 15.00 uur. Dat zegt zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten. Het ligt natuurlijk enigszins aan het gebied dat u bezoekt, maar over het algemeen is het dan het drukst. Beide organisaties adviseren daarom om te kijken of u op een andere dag een bezoek kunt brengen aan de natuur. Zo is de kans dat u in een stoet wandelaars terecht komt een stuk kleiner.

Houd u aan de regels

Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer roepen mensen die toch op drukkere dagen willen gaan op om zich goed aan de gebiedsgebondenregels te houden. Deze regels worden uitgelegd op borden die bij de ingang(en) van het gebied staan. Voor de dieren die hier wonen is dit essentieel dat men zich hieraan houdt, maar ook om de veiligheid van bezoekers is het van belang. “Veel mensen komen met de auto en tijdens spitsuren staan parkeerplaatsen vol. Parkeer niet op plekken waar dat niet mag zoals voor slagbomen. Hulpdiensten moeten het gebied in kunnen bij calamiteiten”, geeft Natuurmonumenten als voorbeeld op de eigen website.

Er zijn toezichthouders in de natuurgebieden aanwezig om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Overtreders worden beboet. Ook kan het voorkomen dat automobilisten worden teruggestuurd door verkeersregelaars als het te druk wordt. Op 3 januari 2021 is dit bijvoorbeeld het geval nabij het natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug.

Zoek het in de buurt

“Blijf bij voorkeur in je eigen buurt. Kom als je kan te voet of per fiets naar een natuurgebied en controleer vooraf of in dat gebied specifieke maatregelen van kracht zijn”, schrijft Staatsbosbeheer op de eigen site. Op de website van de organisatie vindt u een handig overzicht van toegankelijke natuurgebieden per provincie. Natuurmonumenten heeft een soortgelijke pagina. Ligt geen van de gebieden écht bij u in de buurt? Verken dan eens de parken in uw woonplaats. Die kunnen ook heel mooi zijn.

Leef de landelijke coronaregels na

Naast de regels per natuurgebied, is het ook zaak dat u de overheidsregels rondom corona naleeft in de natuur. Dat wil zeggen dat het geen goed idee is om met een groep mensen af te spreken bij de ingang van een natuurgebied, zoals nu blijkbaar toch vaak gebeurt, en dat u 1,5 meter afstand tot anderen moet houden. Op de website van de Rijksoverheid kunt u alle regels rustig nalezen.

Neem uw afval mee

Horecagelegenheden zijn natuurlijk dicht, waardoor veel mensen zelf eten en drinken meenemen naar natuurgebieden. Uiteraard is het belangrijk om verpakkingen in de prullenbak te gooien of mee naar huis te nemen. Met zwerfafval zijn de natuurgebeschermers niet blij en de dieren die hier leven evenmin.

(Bron: Parool, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, RTV Utrecht, archief)

Geef een reactie