het weer

Praten over het weer: dit is waarom we het doen en waarom dat zo goed voor u is

In ons kikkerlandje hebben we te maken met sterk wisselende weersomstandigheden. Nat, droog, heet, koud: het weer is nooit saai. En daar praten we graag én vaak over. Maar waarom is dat eigenlijk?

Niets zo veranderlijk als het weer

Ons weer is nooit lang hetzelfde, daarom went het nooit en blijven we het bijzonder vinden. Daar hebben we het graag met elkaar over. Is het weer stabiel en gebeurt er niet veel op dat vlak, dan valt er simpelweg weinig over te praten. Daarom is het in landen met weinig veranderlijk weer veel minder een gespreksonderwerp. Geldt dat dan wel voor landen waar het weer net zo onvoorspelbaar is als bij ons? Niet per se. Het ligt ook een beetje aan de aard van het beestje. Nederlanders hebben graag ergens vat op en delen graag hun mening. Voor wie het in elk geval ook geldt, is de Britten. Volgens een Britse studie klaagt de gemiddelde Brit 4 keer per dag over het weer. In totaal is dat goed voor maar liefst 4 maanden van hun leven.

Voorspellende gaven

Nederlanders raadplegen de weersverwachtingen veelvuldig. Doordat het weer zich moeilijk laat voorspellen, blijven we nieuwsgierig naar de continue veranderingen. Ook al hebben we er niet echt vat op, we willen het wel graag zo veel mogelijk voorspellen, zodat we onze plannen erop kunnen afstemmen. Die overwegingen delen we dan weer graag met anderen. Wel of niet een paraplu of zonnebrand mee en een verjaardag buiten vieren of rekening houden met een feestje binnen? Het houdt ons bezig.

weerapps
Lees ook: Waarom weerapps soms heel verschillend het weer voorspellen

Lekker klagen

Het weer kan het niet vaak goed doen in ons land. We vinden het dan weer te nat, te koud of juist te heet. Daar klagen we maar al te graag uitgebreid over met elkaar. Gedeelde smart is immers halve smart. Klagen heeft soms een slechte naam, maar het kan dus ook juist positieve effecten hebben. In dit geval lucht het op en schept het een band. En ergens is het ook een goed teken, want we hebben dan blijkbaar geen ergere dingen om over te klagen. Nederland is niet voor niets één van de gelukkigste landen ter wereld.

Het weer is een makkelijk onderwerp

Zelfs wanneer we weinig gespreksstof met iemand blijken te hebben, kan over het weer praten altijd. Het kan dan een meer dan welkom gespreksonderwerp zijn.

Tips uitwisselen

Door het over de onhandige aspecten van het weer te hebben, kunnen we samen tot oplossingen komen. Hoe lost iemand anders het op, wanneer de nachten te warm zijn om te slapen. Of hoe kunt u uw voeten droog houden, tijdens het fietsen in een helse regenbui? Een simpel praatje erover kan u zomaar aan wat handige tips helpen.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Happinez, HetWeerActueel, HP De Tijd, Nieuwsblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie