paarse heide

Paarse heide bezoeken? Dit zijn 6 mooie plekken

Het ziet er altijd prachtig uit wanneer de heide paars kleurt. Vanaf juli begint de heide langzaam met bloeien, in augustus is de kleur vaak op z’n mooist. Op steeds meer plekken in Nederland wordt het paars zichtbaar. We zetten een aantal mooie plekken op een rij.

Bekende hotspots

Een aantal plekken is alom bekend, denk aan de Posbank in Gelderland en de Brunsummerheide in Limburg. Hier kunt u routes lopen van ongeveer 5 kilometer. De Posbank is erg populair en daarom ook vaak druk. Gelukkig zijn er veel plekken in ons land waar u kunt wandelen en genieten van de paarse pracht.

heide
Lees ook: De heide staat weer in bloei! Ondanks 2 droge zomers op rij

Sallandse Heuvelrug

Denk bijvoorbeeld eens aan Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in Overijssel. In dit natuurgebied ligt een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Hier zijn verschillende routes te bewandelen, waaronder 1 van 4,5 kilometer. Deze brengt u langs heide en andere hoogtepunten van De Sprengenberg. Aan de rand van dit park bevindt zich Landgoed De Sprengenberg. Hier is een route van 16,3 kilometer te lopen.

Sallandse Heuvelrug

Ballooërveld

In de Drentsche Aa ligt Balloo. Hier kunt u een wandeling maken over het Ballooërveld. De paarse route die hier loopt is 9 kilometer lang en brengt u volgens boswachter Kees van Son terug naar het Drenthe van eeuwen geleden. Bovenop de grafheuvel ziet u een mooi uitzicht over de karresporen, die steken mooi af tegen het bloeiende, paarse landschap.

Balloërveld

Fochteloërveen

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt natuurgebied Fochteloërveen. Dit is een bijzonder landschap, waar bijna geen boom groeit. Hier groeien vooral veenplanten en zijn vele vogelsoorten te vinden. Heide groeit hier ook goed. Een wandelroute van 3,75 kilometer is hier uitgezet. Deze is te volgen via de rode paaltjes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Johan Rozenberg (@johan_rozenberg)

Bussumse heide

De heidevelden rondom Bussum zijn in 2022 volgens boswachter Mirjam de Hiep extreem vroeg paars gekleurd. Ook in 2023 kleurt de heide vroeg. Er zijn 2 routes te lopen, de Valkeveenroute van 7,53 kilometer en de Ericaroute van 5,65 kilometer.

Bussumerheide

Nog veel meer paarse heide

Uiteraard is op veel meer plekken de paarse heide te bewonderen. Staatsbosbeheer heeft 11 tips op een rijtje gezet en Natuurmonumenten 10. Zo kunt u gemakkelijk uitzoeken welk gebied u eens wilt bezoeken. In een eerder artikel beschrijven we andere plekken die de moeite waard zijn.

Bron: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Visit Oost, NH Nieuws, Wandelnetwerk Noord-Holland. Foto’s: Shutterstock, ANP)

Geef een reactie