heide

Wandelen door de bloeiende heidegebieden: het kan weer

De heidegebieden staan weer in bloei. Overal kleurt het paars en lila. Staatsbosbeheer heeft een aantal speciale heidewandelingen die zeker nu de moeite waard zijn om te doen. 

Heideveld de Paardenlenkte

De heidewandelingen van Staatsbosbeheer variëren in lengte. Zo kunt u een tocht van 3,2 kilometer over de hei bij het Overijsselse Hezingen maken. Hier vindt u natuurgebied Springendal, waar het heideveld de Paardenslenkte onderdeel van uitmaakt. In het verleden is dit heideveld enorm groot en strekt het zich uit over een groot gedeelte van de provincie.

heide

Hezingen is dichtbij de Duitse grens. Hier ziet u een steen die de naderende grens aangeeft.

Heideveld op de Hondsrug

In Drenthe kunt u wandelen langs het heideveld in Drouwen. U passeert niet alleen heide, maar ook de karakteristieke vennetjes waar dit gedeelte van Nederland om bekend staat. Het heideveld bij Drouwen maak deel uit van de Hondsrug en laat volgens Staatsbosbeheer goed zien hoe een groot gedeelte van dit gebied er 60 jaar geleden uitziet.

Heide én dieren in Noord-Brabant

Een iets langere route vindt u nabij het Noord-Brabantse Eersel, bij de Cartierheide. In totaal is de wandeling over dit stuk natuur 7 kilometer lang. Hier leven ook veel dieren, dus het kan zijn dat u onderweg verschillende bewoners van de Cartierheide tegenkomt.

Heidegebied nabij Radio Kootwijk

Op de Veluwe vindt u verschillende heidegebieden. Die op de Posbank bij het Gelderse Rheden is waarschijnlijk de meest bekende, maar het gebied bij het gebouw van Radio Kootwijk is ook prachtig. De wandeling van Staatsbosbeheer die hierlangs voert is 12,5 kilometer lang, wat een pittige opgave kan zijn. Als u liever niet zo lang wandelt, maar toch een stukje van de heide bij Radio Kootwijk wilt zien, dan kunt u er ook voor kiezen om de wandelroute rondom de Schaapskooi van Hoog Buurloo te lopen. Die route is 1 kilometer lang en komt ook langs het heidegebied.

heide

Het heidegebied bij Radio Kootwijk.

Heide in de duinen bij Schoorl

Ook de heide in het duingebied bij Schoorl bloeit nu mooi. Door deze duinen voeren verschillende wandelingen die op een bepaald punt allemaal samenkomen voordat zij uitwaaieren. Er is een speciale heidewandeling, maar die is 11 kilometer. Een andere wandeling van 4,4 kilometer gaat ook deels door het duingebied en deels door het dorp Schoorl.

heide

De heide in de duinen van Schoorl.

Meer wandelingen en bewegwijzering

Dit is slechts een selectie van de wandeling die Staatsbosbeheer heeft door de heidegebieden van Nederland. U kunt de overige routes terugvinden op hun site.

Alle routes die hierop staan en die wij hierboven noemen zijn overigens aangegeven met bewegwijzering langs de weg. Als het goed is staat er bij het beginpunt een bord met uitleg over welke kleur welke route vertegenwoordigt, zodat u de goede wandeling gemakkelijk kunt herkennen.

(Bron: Staatsbosbeheer)

Geef een reactie