grote bonte specht

Natuurmoment: voorjaarsfavoriet de grote bonte specht

Lentegekwetter van vogels, ik vind het prachtig én lastig. Want al die geluiden door elkaar; hoor ik daar nou een lijster, een tjiftjaf, een poelifinario?

Ik ben nogal amuzikaal, dus veel vogels zingen volgens mij hetzelfde lied. Nee, dan de specht in de lente! Die roffelt herkenbaar hard en in 9 van de 10 gevallen is het de ‘grote bonte specht’. Hoewel ik laatst een groen exemplaar tegenkwam, die bescheiden, zachtjes op een boomstam tikte. Simpel: dat was de ‘groene specht’. “Hebben ze geen last van dat getik, geen koppijn?”, vroeg mijn vrouw. Nee, in hun koppie zitten een soort schokdempers.

De grote bonte specht

Dat is maar goed ook, want de grote bonte roffelt wat af op een voorjaarsdag. Om te laten horen dat-ie de baas in het gebied is, om met zijn drumsolo’s een vrouwtje te lokken, om een nest uit te hakken, om insecten uit de boomschors te beitelen. Het gaat overigens goed met deze specht. Hun aantal groeit, omdat er steeds meer oude bomen in ons land blijven staan. Super, zo’n vogel die je meteen herkent en die goed nieuws brengt. Mijn voorjaarsfavoriet: de grote bonte specht!

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie