Landgoed Zuylestein

Natuurmoment: bosgeknor op Landgoed Zuylestein

Knor, knor… We lopen door de bossen van Landgoed Zuylestein. Overal eikels, tamme kastanjes, paddenstoelen, vallende bladeren. Het is op en top herfst. Kijk nou: daar scharrelen grote, dikke en kleine, jonge varkens tussen de bomen!

Landgoed Zuylestein en nog 19 locatie

Ze wroeten de bodem los, op zoek naar eikels, zachte boomwortels en lekker onkruid. Als ik één van de dieren een vers varenblad aanbiedt, gaat dat hap-slik naar binnen. Even verderop komen we voederbakken tegen, waar boer Josse Haarhuis zijn varkens bijvoert met droogvoer, eikels en bieten. Josse en zijn compagnon Stan Gloudemans houden – met hulp van vrijwilligers – op deze manier varkens, op zo’n 20 locaties verspreid door Nederland.

Buitengewone varkens

‘Buitengewone varkens’ heten ze; de dieren leven altijd in een kleine familiegroep bij elkaar in een natuurlijke omgeving. Volgens mij hebben ze hier in de bossen rond Leersum een prettig leven. Ik vertel ze natuurlijk niet dat hun bestaan zal eindigen in een gezellig restaurant; van Rotterdam tot Amsterdam, van Leersum tot Veghel staat Buitengewoon varkensvlees op de menukaart. Wel geef ik de varkens nog wat vers varenblad, om ze daarna wroetend en knorrend achter te laten in het herfstige goudgeel van de Utrechtse Heuvelrug.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie