natuurmoment

Natuurmoment: wilde aster

Hovenier en kweker Krijn Spaan en natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman wisselen elkaar sinds 14 september 2021 af in MAX Magazine. U leest de bijdragen van Kees, het Natuurmoment, vanaf nu ook om de week op MAX Vandaag.

Mijn vrouw en ik lopen door de Texelse Slufter. “Kijk, die staat ook bij ons in de tuin!” Ik buig naar de bloeiende planten die zij aanwijst. “Bijna raak, dit is de zeeaster. Wij hebben zijn familie, de herfstaster in de tuin”

‘Séé-aster’, zoals de Texelaars hem noemen, komen we later ook op andere plekken op het eiland tegen. Waar u ze kunt vinden? Denk aan herfstaster – lila bloemblaadjes rond een geel hartje – en wie weet komt u de wilde broer, de zeeaster, langs de kust of het IJsselmeer tegen. Met de ondergrondse wortelstokken vermeerderen ze zich gemakkelijk, maar: niet uitsteken en in uw eigen tuin zetten. Dat heeft geen zin, omdat zeeasters de combinatie van zout én zoet water nodig hebben.

Onder die omstandigheden bloeien ze in deze nazomertijd en trekken ze veel bijen aan. Is het toeval dat ik in mijn 1e Natuurmoment een bruggetje maak tussen de wilde Texelse natuur en uw tuin? Zeker niet! Ik sta vanaf nu op een plek in MAX Magazine die al jaren gevuld wordt door de groene vingers van hovenier Krijn Spaan. Voortaan wisselen Krijn en ik elkaar af.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 38 2021

Geef een reactie