Schotse hooglanders

Natuurmoment: vredig houtje bijten voor de Schotse hooglanders

Natte sneeuw valt op haar bruine vacht, terwijl ze mij kalm tegemoet loopt. Van links, uit het kale struikgewas komen grazend en snuivend nog 2 Schotse hooglanders in kalm tempo mijn kant op. “Al lijken ze rustig, houd altijd 25 meter afstand”, hoor ik in mijn herinnering de boswachter zeggen.

Weldoorvoede Schotse hooglanders

Rechts van het pad zie ik geen runderen, even later stap ik daar ongemakkelijk door de kletsnatte struiken. Een natte broek is het gevolg, maar zo krijg ik geen ruzie met die enorme horens die daar vervaarlijk op hun koppen prijken. Van veilige afstand kan ik de grote grazers nu goed bekijken. Ze zitten alle 3 stevig in hun wintervacht en zien er weldoorvoed uit. Misschien zelfs aan de dikkige kant?

Dat mag, want in de winterperiode zullen ze hier in de duinen weinig voedsel vinden. Wij eten en drinken soms wat te veel in deze tijd (kerst, oud en nieuw, er is altijd een reden voor een feestje), maar voor de grote grazers in de natuur is het nu een paar maanden ‘op een houtje bijten’. Ze lijken er vrede mee te hebben; er valt nog steeds koud spul uit de lucht, maar er wordt niet gemopperd.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 50 2023. Foto: ANP)

Geef een reactie