citroenvlinder

Natuurmoment: voorjaarscadeau een citroenvlinder!

Een mooi cadeau op de 1e echte lentedag, ik zie een lichtgeel ‘papiertje’ door de lucht dwarrelen: een citroenvlinder!

Op de Veluwe werden zelfs in februari al de 1e citroentjes gezien. Waar komen die breekbare en toch ook brutale vlindertjes ineens vandaan? Afgelopen herfst zochten ze tussen struiken of in hoog gras een beschutte overwinteringsplaats. (En dan als teer vlindertje maar hopen dat het niet té hard gaat vriezen…) In het voorjaar komen ze uit hun schuilplaats zodra de temperatuur het toelaat en de zon zich laat zien.

Citroenvlinder legt grote afstanden af

Een mannetje citroenvlinder vliegt heel wat kilometers, op zoek naar vrouwtjes. Heeft hij er 1 gevonden, dan volgt de versiertruc: mannetje achtervolgt vrouwtje en als beide willen, laten ze dat merken door samen een stukje achteruit te vliegen. Na de paring is het de beurt aan het vrouwtje om veel meters te maken. Haar bevruchte eitjes plakt ze aan de onderkant van jonge blaadjes. Van struik naar struik vliegt ze om haar nageslacht over een groot gebied te verspreiden. De eitjes worden rupsen, rupsen worden vlinders. Straks in juli fladdert de volgende generatie citroenvlinders rond. Zij maken ons in 2024 weer blij op een mooie lentedag.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie