vleermuizen

Natuurmoment: vleermuizen

Wanneer ik de gordijnen dichtdoe, zie ik ze razendsnel heen en weer vliegen: vleermuizen! Waarschijnlijk gewone dwergvleermuizen, want dat is onze meest voorkomende soort.

Vleermuizen fladderen en flitsen op 2 tot 5 meter hoogte om op motjes, kevers en muggen te jagen. In 1 nacht vangen ze 3.000 insecten. Heel soms vliegt zo’n vleermuis per ongeluk een huis binnen; ik heb een keer visite gehad in een vakantiehuisje. Geen paniek om een beestje van slechts 5 gram… Gewoon alle ramen openzetten, lichten uit en: met snelle vleugelslag vindt de gast zijn weg weer in de nacht.

Vleermuizen oriënteren zich razendsnel

Vleermuizen ‘zien’ vooral met hun oren, want ze stoten voortdurend geluiden uit die weerkaatsen tegen muren, bomen en insecten. Door de echo van die geluiden oriënteren ze zich verbazingwekkend snel. ‘Oh, daar kaatst geluid terug, dus dan moet ik naar links, rechts of rechtdoor’ – zo ongeveer werkt het in hun koppies. En dat dan in een mini-seconde, miljoenen keren per nacht. U en ik kunnen hun hoge geluiden niet horen, wij kunnen ons wel verbazen over die kleine jagers. Elke avond weer, als ze vanuit hun schuilplaats overdag (kerktorens, oude gebouwen, schuren, holle bomen, dakpannen) de schemering ingaan.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord