vette vogels

Natuurmoment: vette vogels

Ze scheren vlak over mijn hoofd: boerenzwaluwen! Uit zware wolken dreigt regen te vallen, maar dat interesseert ze niet. Ze zijn druk met het vangen van muggen, vliegen en andere insecten.

Ik loop langs een lange sloot in het landelijke Spaarnwoudegebied tussen Amsterdam en Haarlem. De zwaluwen jagen niet alleen boven het weiland, ze scheren ook rakelings over het water. Hoe goed ik ook probeer te kijken, ik zie geen enkel insect. Zij wel, want de vogels gáán maar door. Ze eten het hele Spaarnwoudebuffet leeg. 1, 2, 3, 4… al snel ben ik de tel kwijt. Ze zijn met veel.

Van vette vogels tot magere scharminkels

Hoogstwaarschijnlijk zijn deze boerenzwaluwen zich aan het verzamelen en vertrekken ze als groep naar warmere streken zodra ze hier voldoende gegeten hebben. Als vette vogels gaan ze op reis, als magere scharminkels komen ze straks ergens in de buurt van Angola en Ivoorkust op hun overwinteradres aan. Knap, dat ze elk jaar die reis weten te maken. (En in het voorjaar weer terug.) De miezerregen laat me intussen voelen dat het herfst is. Nog een dag of wat en ik loop hier alleen. Dag zwaluwen, ik zal op jullie wachten tot het weer april is.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie