storm Poly

Natuurmoment: vernielingen van storm Poly nog duidelijk aanwezig

Begin juli raasde storm Poly over Nederland, de zomerstorm liet een spoor van vernielingen achter. Ook Buitenplaats Elswout bij Haarlem werd zwaar getroffen.

Rommel door storm Poly

Vorige week nodigde één van de boswachters mij uit in Elswout om de rommel te bekijken die Poly achterliet. We lopen het bos in… “Kijk, Kees: als giga-mikadostokjes liggen hier nog oude, sterke bomen door elkaar. Elders hebben we gelukkig al wat meer kunnen opruimen.” Op de vrijgekomen grond zie ik overal jonge esdoorntjes en beukjes omhoogkomen. Klaar om het van de omgewaaide bomen over te nemen.

Kriskras door elkaar

Spontane verjonging van de natuur hier? Een goede zaak, lijkt mij. Maar de boswachter ziet het anders: “Die jonge boompjes staan niet op de juiste plaats.” Logisch, want zij kennen het plantschema van dit bos niet. Dat ligt op het bureau van de boswachters. Ooit is Elswout door tuinarchitecten ontworpen; wij vinden deze natuur mooi, dús moet het zo blijven en maken de spontane boompies straks plaats voor bomen die hier horen te staan. Als we teruglopen zie ik langs de paden overal de lilaroze herfsttijloos bloeien. Lekker kriskras, rommelig door elkaar. Dat is echte natuur in september.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 38 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie