lieveheersbeestje

Natuurmoment: stippelkever, het ene lieveheersbeestje is het andere niet

Hét lieveheersbeestje bestaat niet. Sommige van die kevers hebben 2 stippen, andere 7, 10 of zelfs 13 stippen. Die laatste heet dan ook ‘dertienstippelig lieveheersbeestje’.

Het zevenstippelig lieveheersbeestje heeft aan de ene kant 3 stippen op zijn ingeklapte vleugel, aan de andere kant ook 3 en de 7e stip zit precies voor de ene helft op de linker- en voor de andere helft op de rechtervleugel. Ingewikkeld ontwerp! U moet zo’n kevertje maar eens bekijken als u buiten bent. Dan valt het u misschien ook op dat ze vaak in de buurt van of óp luizen zitten. Alle luizen worden opgevreten, daarom houden mensen met een tuin zo van lieveheersbeestjes.

lieveheersbeestjes
Lees ook: Zo nuttig zijn lieveheersbeestjes en zo krijgt u er meer in de tuin

Bitter lieveheersbeestje

De meeste vogels hebben juist een hekel aan ze. Dat komt doordat die kevers bij gevaar een bruin goedje uit hun poten laten lopen dat vies stinkt en bitter smaakt. ‘Laat die gespikkelde kever maar zitten, ik zoek wel een ander insect’, denk je dan als vogel. Alleen zwaluwen eten die bittere kevers wel. Zo komen lieveheersbeestjes dus vrij relaxed de zomer door. Oh ja: dat van ‘tel de stippen, dan weet je hoe oud dit lieveheersbeestje is’…, dat is echt een fabeltje.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 21 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie