meerkoeten

Natuurmoment: slimme meerkoeten

Donkergrijs verenpak, zwarte kop, witte snavel en een witte bles – dat moeten meerkoeten zijn. Er is geen sloot of gracht zónder meerkoet en momenteel komt u overal nestelende meerkoetpaartjes tegen; ijverig en lawaaierig. Kwoak! kwoak! en fiet! fiet!

Meerkoeten maken ruzie om het beste bouwmateriaal

Ook als u voor het slapen gaan een ommetje maakt, hoort u in het donker ergens bij een watertje dat piepende gekwaak. Ze maken vaak ruzie om de beste plekken voor hun nest en om het beste bouwmateriaal; in stadsgrachten is dat plastic afval. Is het nest klaar, dan stoppen ze er soms wel 10 eieren in. Daar komen lieve kleine pulletjes uit met oranje dons en een rood snaveltje. Eigenwijs en onhandig proberen ze bij hun ouders te blijven.

Meerkoeten zijn overlevers

Van de 10 zullen er misschien 1 of 2 levend en wel opgroeien. Moeder Natuur doet niet aan ‘oh, wat lief…’. Toch zijn meerkoeten keiharde overlevers als ze eenmaal volwassen zijn. Want er zijn maar weinig diersoorten die zo handig en gemakkelijk profiteren van ons afval. Ik kijk graag naar die ‘gewone’, alledaagse meerkoeten en dan vind ik ze altijd weer slim, dapper en bijzonder. Zeker als er wat van die schattige pulletjes door het water peddelen.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 12 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie