roodborst

Natuurmoment: nieuwjaarsgroet, inclusief roodborst

Landen bij u ook regelmatig roodborstjes op de deurmat? Elk jaar in december valt het me weer op dat zij op veel kerst- en nieuwjaarskaarten staan.

Misschien wel logisch, want juist in de grijze wintertijd zorgt hun vrolijke, oranje borst voor een fleurige wenskaart. Inmiddels zijn er deze maand vanuit het ijskoude noorden duizenden roodborstjes met de kerstman mee naar het warmere West-Europa gevlogen. En vinden ze het ook in ons land te koud, dan trekt een deel van de vogels naar het zuiden. Een ander deel zoekt onze huizen en tuinen op. Hier vinden ze beschutting en voedsel.

Roodborst niet zo lieflijk als hij lijkt

Wat hun menu betreft: u kunt ze in de winter helpen met gedroogde meelwormen of een zadenmix. Nog even over die wenskaarten waarop ze zo vertederend poseren… vredelievend is de roodborst bepaald niet! Ze verdedigen hun territorium fel. Let u maar eens op, ’s winters zie je ze altijd alleen. Dat ene, ‘brave’ roodborstje bij uw huis jaagt met fel gepiep en vleugelgekletter alle soortgenoten weg. Ja ja en intussen een lief borstje opzetten als de tekenaar een wenskaart komt maken. Felle rakkers zijn het, ze gaan vol energie het nieuwe jaar in.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 52 en 53 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord