paardenkastanjemineermot

Natuurmoment: Mees tegen mot

Rupsjes van de paardenkastanjemineermot (Scrabble-woord!) lusten enkel blad van de paardenkastanje. Op zoek naar het groene, voedzame bladmoes dat tussen de bladlagen zit maken ze flinterdunne gangetjes in de bladeren. Ze vreten zich rond aan de moes om snel een vlinder, een motje te worden. Ook larven van andere insecten maken mijnengangetjes door bladeren.

Vanuit Azië onze kant op

‘Bladmineerders’ noem je die vraatzuchtige, jonge insecten. Sommige bladmineerders worden vlinder of mot, andere vlieg, kever of wesp. Meestal richten ze zich op één plant, zoals dus de paardenkastanjemineermot. In de jaren negentig fladderden deze motten vanuit Azië onze kant op en ze kwamen hier in een paradijs. Want: overal kastanjebomen en natuurlijke vijanden hadden de rupsen (nog) niet. Paardenkastanjes in bos en tuin lijden eronder.

Kool- en pimpelmezen

Door het gebrek aan bladmoes ziet u overal kastanjebomen met dorre, bruinige bladeren. Vaak begint deze ellende in juni al! Toch is er ook goed nieuws: kool- en pimpelmezen weten de rupsjes steeds beter te vinden. Zo staat er in onze tuin een grote kastanje. Met veel lelijk blad, maar óók met veel bezoek van mezen. Let op mijn woorden: binnen een paar jaar verliest deze mineermot het van de mezen.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 38 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie