Maretakken

Natuurmoment: maretakken op Noppert-hoogte

Hoe ver ik me ook uitrek, ik kan er nét niet bij. De groene maretakken zijn misschien bereikbaar voor Andries Noppert (doelman van Oranje, ruim 2 meter lang), maar ik zal ze op de kerstmarkt moeten kopen.

Duizenden maretakken

Wandelend langs de snelstromende Geul, tussen de wintergrauwe Limburgse heuvels, zie ik duizenden maretakken in de hoge populieren hangen. Dat is geen toeval, maretak zuigt bij voorkeur zijn voedingssappen uit populier. Maretakken (ook bekend als ‘mistletoe’) groeien hier het hele jaar, maar nu de populieren kaal zijn vallen de groene takjes en blaadjes op. Kerstviering puur natuur, inclusief witte kerstballen. Dat laatste is natuurlijk onzin. Het zijn witte, kleverige balletjes waar vogels gek op zijn.

Verspreiden

Hoewel het lijmige spul ze ook irriteert, denk ik, want het blijft aan hun snavels plakken. Bij een volgende boom vegen ze die kleefsnavel schoon langs een tak en zo verspreiden zij de zaden die in die witte lijmballetjes zitten. Zodra een maretakzaadje ontkiemt, zet het nieuwe plantje zijn wortels vast in een boomtak. Maretakken groeien dus op vogelhoogte, boven de tweemetergrens. En dat is precies de hoogte zijn waarop veel mensen in december een groen met wit bosje maretak boven hun deur hangen.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 50 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie