wespen

Natuurmoment: lastige, slimme wespen

2022 is, volgens de Universiteit Wageningen, een goed wespen jaar. Deze zomer hebben we extra veel van die zoemende prikkers.

Wespen jagen op suiker en die vinden ze vooral bij mensen, want wij zijn dol op taart, limonade en andere zoetigheid. Hoe zorgt u dat ze deze zomer niet bij u op bezoek komen? Dankzij studie van diezelfde universiteit kan ik melden dat wespen een hekel hebben aan kruidnagel, citroen en geranium. Ruiken ze dat, dan blijven ze weg. Ik meld u ook dat we door wetenschappelijk onderzoek weten dat wespen een goed geheugen voor geur hebben. Dáárdoor weten ze massaal dat heerlijke pannenkoekenrestaurant te vinden. Het geurt daar elke zomer naar stroop en zoete baksels.

Vervelende geur tegen wespen

Nu kom ik even bij u thuis; als u tot vandaag gewend was om in de tuin of op het balkon regelmatig wat zoets te snoepen of te drinken, dan hebben wespen uw adres al lang genoteerd. Citroen, kruidnagel of geranium hebben geen nut meer! De volgorde is: eerst een tijdje een vervelende geur verspreiden, daarna taart op tafel. Zo misleidt u de slimme wesp. Mijn zomertip leen ik van collega Krijn: zet buiten een citroengeranium op de tafel.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 31 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie