kriebelbeesten

Natuurmoment: kriebelbeesten

Vroeg opgestaan wandel ik een rondje door de duinen. Het is zo’n mooie, stille septemberochtend – u kent het wel: je wilt dat het nog zomer is, maar in de frisse lucht zit al herfst.

Kriebelbeesten

En: óveral spinnen. Zijn er in september meer van die kriebelbeesten dan in andere maanden? Dat niet, maar in de nazomer vallen ze meer op. Spinnen vreten zich groot en sterk aan insecten en nu zijn ze volwassen. Gets, ik loop vol in het web van een dikke kruisspin! De draden kleven, ik zie wat vastgeplakte vliegen en een vlindertje. Het is een prachtig web, maar elk insect dat tussen de draden gevangen zit wacht een gruwelijk lot. De kruisspin komt naderbij, spuit maagsap in de prooi, wacht even tot het slachtoffer vloeibaar is… en slurpt de maaltijd naar binnen.

Hongerige vrouwtjesspin

In deze tijd krijgen kruisspinnen de kriebels en gaan paren. Dat is voor mannetjes een gevaarlijke klus. Ze zijn kleiner dan de vrouwtjes en een hongerige vrouwtjesspin slurpt zonder haat, liefde of medelijden een mannetje naar binnen. Voor of na de daad, dat maakt haar niet uit. September heeft mannen genoeg.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2021

Geef een reactie