kauwen

Natuurmoment: kauwen lawaai-vogels

Het begon ook dit voorjaar weer met veel lawaai. Mannetje en vrouwtje kauw zien, met hun opvallend helblauwe ogen, bij onze buren een mooi gat in de muur. Daar zat vroeger een ventilatierooster, nu vinden de kauwen het een ideale nestplaats.

Strijd tussen de kauwen

Andere kauwen ook, dus dat levert krijsende gevechten op. Afijn, de strijd wordt gewonnen en als de kauwkuikens er zijn is het een gepiep en gekraai van jewelste. De ouders voeren zich suf, ze kondigen zich bij het nest steeds met veel rumoer aan en krijgen uit het nest dankbare krijsjes terug. Dan ineens, een paar dagen geleden: stilte. De jonkies zijn uitgevlogen, de oudjes – en ik – hebben rust.

Nooit saai

Niet voor lang. Elke avond verzamelen honderden kauwen uit de buurt zich nu op het dak van de kerk. Alle jonkies moeten zich een plaats veroveren in de bestaande kauwkudde, dus ik zie en hoor op dat dak een hoop gekissebis. Het zal dagen, misschien weken duren voordat de jonge kauwen hun plek veroverd hebben en de groep een beetje tot bedaren komt. Het leven van een kauw is volgens mij nooit saai en volgend voorjaar beginnen we gewoon weer van voren af aan.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 28 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Pendek says:

    Enkel jonge kauwen hebben heldere blauwe ogen!