ijsvis

Natuurmoment: ijskoude ontdekking: de ijsvis

Bij het begin van mijn biologiestudie in 1978 kocht ik een heel dikke dierenencyclopedie. Daar stonden alle dieren in, dacht ik.

Laatst haalde ik dat boekwerk weer eens tevoorschijn, want op nu.nl las ik een verbazingwekkend bericht over een mij onbekende vis: de ijsvis Neopagetopsis ionah, uit de familie van de krokodilijsvissen. In de ijskoude Weddellzee, op 450 meter diepte, ontdekten wetenschappers toevallig zo’n 60 miljoen (!) nesten van deze soort. Doordat zij opnames van de kolonie hebben gemaakt, kijk ik thuis naar ontelbaar veel ronde, zanderige nesten.

Doorzichtige ijsvis

Boven bijna elk nest zwemt een ijsvis; het is alsof je dóór zo’n vis heen kunt kijken, omdat het bloed geen rode bloedlichaampjes bevat. Ze zijn waakzaam vanwege de eitjes én omdat ze elk moment door Weddellzeehonden opgevreten kunnen worden. Ik blaas het stof van mijn oude encyclopedie en kan ‘krokodilijsvissen’ niet vinden, blijkbaar was het ruim 40 jaar geleden nog een onbekende soort. Een verouderd studieboek dus. Toch gooi ik die dikke pil niet weg, al was het alleen maar om mij te realiseren hoevéél er nog te ontdekken is.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 5 2022

Geef een reactie