eikels

Natuurmoment: het hagelt eikels en beukennootjes

Na een droge zomer hagelt het nu flink in de Veluwse en Drentse bossen, overal waar je loopt vallen honderden eikels en beukennootjes als hagelstenen uit de bomen. Je zou bijna je paraplu opzetten.

Mast: eikels, beukennootjes en andere bosvruchten zoals tamme kastanjes

2022 is een heel goed ‘mastjaar’. (‘Mast’? Lang geleden aten varkens eikels, beukennootjes en andere bosvruchten zoals tamme kastanjes. Veeboeren noemden dat voer ‘mast’.) Volgens een grove berekening van de Vereniging Wildbeheer Veluwe vallen er deze herfst zo’n 4,4 miljoen kilo eikels en 1,3 miljoen kilo beukennootjes. Nu de edelhertmannetjes uitgeput zijn van het burlen, het jagen op en het paren met de vrouwtjes kunnen ze wel wat krachtvoer gebruiken.

Steun ons

Word lid van MAX!
voor slechts 8,50 per jaar

Bekijk de voordelen

Smikkelend de winter door

Maar vooral wilde zwijnen, muizen, eekhoorns, gaaien en andere vogels profiteren van zo veel mast. Al die dieren komen straks smikkelend de winter door. Dat is dan weer goed nieuws voor het roofdiergespuis. Marters, roofvogels en wolven kunnen zich verheugen op goed doorvoede prooi. Jagers zullen hun vinger opsteken en zeggen dat er wel weer wat extra wilde zwijnen afgeschoten moeten worden. Zo heeft alles met alles te maken: veel voedsel, veel gezonde dieren, veel blije rovers. Ik zeg: op naar de herfstige bossen, want het hagelt, het hagelt!

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 42 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie