hertenkampen

Natuurmoment: hertenkampen blijven

2024 begint goed: hertenkampen mogen blijven! Februari 2023 schreef ik in MAX Magazine over het verdwijnen van de hertenkampen. Minister Adema, de verantwoordelijke minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zei toen: “Herten horen door het bos en de velden te rennen en niet opgesloten te worden in een hertenkamp.”

Protest

In de kampen mochten wel andere dieren worden gehouden, maar vanaf 2024 geen dam- en edelherten meer. Beter voor hun welzijn, want de arme dieren zouden het niet naar hun zin hebben in de ruim opgezette hertentuinen. Natuurlijk kwam er protest. Misschien heeft Adema met zijn ambtenaren daarom eens een kijkje genomen bij één van de oudste hertenkampen van ons land, ‘De Koekamp’, vlak bij zijn ministerie.

Het ziet er goed uit

Tientallen herten leven daar heerlijk aan de rand van het Haagse Bos. ‘Dat ziet er goed uit’, moet Adema gedacht hebben. En dus? Hij komt terug op zijn besluit en schrijft aan de Tweede Kamer dat hij houders van dam- en edelherten een permanente vrijstelling geeft. Terecht, vind ik. Ook in de hertenkamp bij mij in de buurt zie ik de herten rustig wat grazen, dan weer rennen en springen of zich juist verstoppen. Het ziet er goed uit.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 1 2024. Foto: ANP)

Geef een reactie