hazen

Natuurmoment: hazen in de wei

We zijn door Spaarndam gewaaid en lopen verder, langs weilanden. Wolken en blauwe lucht wisselen elkaar af, soms voel ik de lentezon zelfs al. Dan staan we stil, want kijk daar: 5 hazen in 1 weiland.

Ze springen, de één buitelt over de ander en ineens beginnen ze als dwazen achter elkaar aan te rennen. Weer staan ze stil, nu vlak bij ons. Met hun voorpoten delen ze klappen uit; 2 staan op hun achterpoten als boksers tegenover elkaar en proberen de tegenstander met een flinke stoot te raken. En weer rennen! Een hazen-trein scheurt door de wei. Dit is geen spelletje, dit gaat ergens om!

Hazen kunnen flinke afstanden rennen

Bent u zulke hazen al eens tegengekomen? In het voorjaar organiseren ze hun ‘wedstrijden’ op open grasland, zodat ze flinke afstanden achter elkaar aan kunnen rennen. Het gaat er uiteindelijk om dat de stoerste, de sterkste haas een vrouwtje als trofee krijgt. Zij is het haasje. Hoewel… óf en wanneer er gepaard gaat worden, dát bepaalt het vrouwtje. Als het haar niet zint, dan krijgt het mannetje alsnog een flinke stoot op zijn hazenneus.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie