goede voornemens

Natuurmoment: goede voornemens

“Kees, hoe gaat het met onze natuur?” Als u mij dat vraagt, zou ik graag uit de grond van mijn hart zeggen: “Goed!” Ik ben een ras-optimist, maar ik lees ook wel eens wat en kijk om me heen. Nee, écht goed gaat het niet…

Zure regen in de jaren 80

Maar wacht, weet u nog: de zure regen in de jaren 80? Door luchtvervuiling gingen regendruppels dwars door je paraplu, bomen stierven massaal. Het was zo urgent, dat de politiek met échte maatregelen kwam. Om er 2 te noemen: de stroomprijs ging omhoog en autorijden werd stukken duurder, door de invoer van loodvrije benzine en katalysatoren. Het heeft geholpen, we hebben het niet meer over zure regen!

Met goede voornemens stikstof te lijf

Dat was toen, nu hebben we het over stikstof en gaan er wéér bomen dood. Maar kom: nieuw jaar, nieuwe kansen. De politiek gaat met miljarden klimaat en stikstof te lijf en intussen neem ik mijn eigen maatregelen, noem het goede voornemens: nóg minder vlees, auto weg (nou ja… ik heb nooit een rijbewijs gehad), nóg minder vliegen, binnen een warme trui aan. Aan de slag ermee, want zoals ze vroeger zeiden: “Een beter milieu begint bij jezelf.”

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 1 2022

Geef een reactie