vogel alk

Natuurmoment: elke vogel telt en alk gespot

“Zie je die pinguïn-achtige vogel boven de golven? Daar vliegt een alk voorbij!” Gerard Troost uit Middelburg staat op de winderige zeedijk bij het Zeeuwse Westkapelle. Het is de 9e alk die hier vandaag geteld wordt.

Trekvogels tellen

Gerard onderhoudt al 20 jaar de website trektellen.nl; op zo’n 250 posten tellen honderden vrijwilligers trekvogels. Soms komen ze tot flinke aantallen: “Op 23 oktober vlogen bij de Haagse telpost De Vulkaan 201.637 vinken langs op weg naar het warmere zuiden. Een record! Daarmee vergeleken waren de 600 vinken die diezelfde dag bij Westkapelle geteld werden kinderspel. Maar véél of weinig, het gaat erom dat we met al die cijfers landelijk én wereldwijd de vogelstand kritisch kunnen volgen.”

Kou ontvluchten

Hebben de trekvogeltellers het rustiger als de grote najaarstrek er half november op zit? Dat weet je volgens Gerard nooit. Komt er ineens veel sneeuw en ijs in Noord-Europa, dan kunnen zomaar tienduizenden eenden naar ons land komen om de kou te ontvluchten. “Sneeuw- of vorsttrek noemen wij dat”, zegt hij enthousiast. Volgens mij hoopt Gerard dat het straks goed koud gaat worden in het noorden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 46 2021

Geef een reactie