reigerjaar

Natuurmoment: een goed reigerjaar

Kees Loogman legt uit waarom 2022 vooralsnog een goed reigerjaar is: Over zo’n lekker zompig pad struikel-wandel ik tussen de lege weilanden door. Het is januari, het wil niet vriezen, maar om me heen is het absoluut winter. 

In de kale bomen verderop maken eksters en kraaien lawaaierig ruzie. Door het dorre, bruine riet langs de sloten blaast een stevige zuidwester. Maar kijk daar: een stoere wintervisser die zich niet stoort aan het kille winterlandschap. Hij tuurt geduldig in het water. Zijn zwarte kuif wappert door de wind af en toe voor zijn ogen, maar hij blijft vastberaden turen. Blauwe reigers zijn volhouders, ik heb bewondering voor die taaie vogels, die úren met hun poten in de koude drab kunnen staan. Wachtend op die ene vis die net niet snel genoeg is.

2022 een goed reigerjaar

Deze winter hebben ze voorlopig geluk; zo lang het zacht blijft, is er voedsel genoeg. Maar met ijs op de sloten worden de vissen onbereikbaar… Ze proberen dan mollen en muizen te vangen, of zoeken hun heil bij een viskraam. Veel blauwe reigers komen in koude winters om door voedselgebrek. Is dat zorgelijk? Welnee, het zijn taaie rakkers, die altijd wel weer terugkomen. Voorlopig is 2022 een goed blauwe-reigerjaar.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 3 2022

Geef een reactie