houtsnip

Natuurmoment: de vliegende herfstblaadjes van de houtsnip

“BOF!” Ik schrik van een doffe, harde klap tegen ons tuinraam. Op het terras zie ik een dikke, bruine vogel liggen. Zijn ogen zijn dicht. Ik bekijk hem van dichtbij. Alle veren zijn donker- en lichtbruin gestreept (het lijken wel kleine herfstblaadjes), een lange snavel, dikke buik, korte pootjes. Dit moet een houtsnip zijn en gelukkig zit er nog een beetje leven in.

Na een paar minuten opent de dikkerd zijn ogen en kijkt duf om zich heen. Voor zijn veiligheid zet ik voorzichtig een kartonnen doos over mijn visite heen. ‘Rustig laten bijkomen’ is het advies van Vogelbescherming Nederland. Als ik een kwartier later nog eens buiten kijk, hoor ik gerommel onder de doos. Zodra ik die weghaal, vliegen de herfstblaadjes op, de vogel is gevlogen.

Houtsnip op visite

Herfst is de tijd dat u zomaar een houtsnip op visite kunt krijgen. Vanuit het kouder wordende noordoosten van Europa vliegen ze via Nederland naar het warme zuidwesten. Ze zijn met z’n tienduizenden. Handig zijn deze logge vogels niet, ze vliegen regelmatig ergens tegenaan. Gelukkig kon ‘mijn’ exemplaar tegen een stootje. Mocht ‘uw’ houtsnip na een uur nog steeds niet opgevlogen zijn, bel dan de dierenambulance.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord