burlen

Natuurmoment: burlen om de hoek

Een flinke boer in gezelschap is onbehoorlijk. Maar herten onder elkaar zitten er niet mee. Dat boeren, we noemen het ‘burlen’, klinkt indrukwekkend.

Burlen om indruk te maken

Volwassen mannetjes burlen om het hardst om elkaar te imponeren en indruk te maken op de vrouwtjes. September is altijd de maand van de burlende edelherten, vooral in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe was het weer een lawaai van jewelste. Heeft u het gemist of wilt u dat rumoerige voorspel nog eens horen? Dan heb ik goed nieuws voor u: oktober (doorlopend tot begin november) is de maand dat de damherten burlen.

Burlende en parende damherten

Bij mij om de hoek, in de Kennemerduinen, hoor ik nu tegen de avond de mannelijke damherten met hun geburl. Ook graven ze kuilen, daarin plassen ze en in de drab wentelen ze zich rond. Stinkend, burlend én parend brengen ze wekenlang hun avonden en nachten door. Speelt dit woeste spel zich ook af onder brave damhertjes in de hertenkampen? Nou en of, kreeg ik als antwoord wanneer ik ernaar vroeg bij diverse hertenkampen. Dus let op: ook bij u in de buurt kan hardop geboerd worden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 42 2021

Geef een reactie