atalanta

Natuurmoment: bermtoerisme van de atalanta anno 2022

Brandnetels? Weg ermee! Ho, wacht even… Het zijn niet de mooiste planten, maar als ik tussen die irritante bladeren kijk, dan zie ik vaak rupsen – het begin van iets moois.

Brandnetel etende rups van de atalanta

Rupsen zijn kritisch; de rups van de zwart-oranje atalanta vlinder bijvoorbeeld eet uitsluitend brandnetel. De beestjes knagen zich lekker rond. Op weg om een mooie atalanta te worden, al worden veel van deze smakelijk dikke rupsen opgevreten door vogels. Ach, zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Over een week of 2, op een zomerse dag, zou het zo ver kunnen zijn. Dan dwarrelen hier atalanta’s rond. Niet om brandnetels te eten, die lusten ze niet meer.

Liever distels op het menu

Ze hebben nu ineens een voorkeur voor bloeiende distels. Hun lange tong rollen ze uit in de bloemen, op zoek naar nectar. Af en toe bezoeken de vrouwelijke atalanta’s nog een brandnetel. Op de bladeren leggen ze hun eitjes, waaruit vervolgens weer rupsen… enzovoort, enzovoort . Dat alles speelt zich af in bloeiende zomerbermen langs wegen en fietspaden. Bermtoerisme? Ik kan het u aanraden. Daar tussen de planten trekt het bijzondere leven van rupsen en vlinders voorbij.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 25 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie