lynx

Natuurmoment: aanval door een lynx en vondst bisschopsmuts

Kees Loogman gaat in op opmerkelijk natuurnieuws van de afgelopen tijd: een aanval door een lynx en de vondst van een zeldzame bisschopsmuts. Is het waar of niet waar?

Niet waar: aanval door lynx

Sinterklaas is net in het land en je wandelt door de frisse, grijze novemberduinen. Daar word je aangevallen door een lynx. Zo’n gevaarlijk, katachtig roofdier is net zo groot als een herdershond! Het overkwam een mevrouw in de buurt van Hoek van Holland. Dat was nieuws voor krant en tv! Is het waar? Ik vraag het Fred Spreen, een ervaren boswachter bij het Zuid-Hollands Landschap: “De dichtstbijzijnde wilde lynxen leven in Duitsland en de Ardennen, zij laten zich zelden zien. Ja, hier is een mevrouw aangevallen door een grote katachtige. We nemen die melding serieus en houden onze ogen open. Tot nu hebben we het roofdier of sporen ervan nog niet ontdekt.” Dank je Fred, voorlopig zeg ik: géén lynx in het Westland.

Waar: vondst zeldzame bisschopsmuts

Oók in sinterklaastijd ontdekt Joke Gorter in de duinen bij Bakkum de zeldzame bisschopsmuts. Deze paddenstoel is lang niet in ons land voorgekomen en ziet eruit als een mislukte appelbeignet op een steeltje. Natuurliefhebbers zijn enthousiast, maar krant en tv melden niets. Ik geef toe: een lynx is fotogenieker dan een verkreukelde appelflap.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 50 2021

Geef een reactie