blauwe vinvis

Natuurmoment: 3 keer goed nieuws over de blauwe vinvis, tijger en steur

Wij mensen – toch best een leuke diersoort – schijnen ervoor te zorgen dat het slecht gaat met de natuur. Maar is het echt allemaal kommer, kwel, ellende? Ik breng u 3 keer goed nieuws; om u en mij wat op te peppen.

1: bij Antarctica spotten onderzoekers steeds vaker blauwe vinvissen. Door jacht waren deze reusachtige walvissen (30 meter lang) bijna uitgestorven. In 1966 werd de jacht verboden en nu leven er in het onderzoeksgebied weer zo’n 40 dieren.

2: het aantal tijgers in Nepal steeg sinds 2009 van 121 naar 355. Gert Polet, tijgerexpert bij het Wereld Natuur Fonds: “De Nepalese overheid zet zich al jaren in om samen met lokale gemeenschappen en natuurorganisaties de natuur te beschermen. Het helpt!”

3 (dichter bij huis): eeuwenlang zwom de steur in onze rivieren en in de Noordzee. Door watervervuiling, sluizen en overbevissing verdwenen deze vissen die 6 meter lang en 70 jaar oud kunnen worden (en da’s geen visserslatijn!). Dankzij een internationaal programma keren ze terug in ons land; in augustus 2020 werd een steur waargenomen bij Europoort, Rotterdam. Walvis, tijger, steur… indrukwekkende dieren, die langzaam op de goede weg terug zijn.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 48 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie