kamperen in de regen

10 tips bij kamperen in de regen

Een beetje kampeerder lacht om een regenbuitje hier en daar. Maar wanneer de regen langere tijd aanhoudt, zijn er wel zaken om rekening mee te houden. We hebben tips verzameld die van pas komen bij het kamperen in de regen.

De plek op de camping

Waar u staat op de camping is van invloed op de kampeerbeleving en zeker ook in het geval van een regenachtige periode. Zorg ervoor dat u niet op het laagste deel van het kampeerterrein staat. En kies ook geen plek met kuilen of geulen uit. Regenwater stroomt naar het laagste punt en kan zodoende voor extra nattigheid zorgen. Vermijd ook de plekken naast een rivier, beek of heuvel. Bij hevige regenval kan het water daar snel stijgen.

Voorkom een blikseminslag

Wanneer de regen gepaard gaat met onweer, zijn er nog wat meer voorzorgsmaatregelen nodig. Ook al is de kans op een blikseminslag misschien klein, het is wel goed om u er tegen te beschermen. Zorg er daarom voor dat u niet midden op een open veld staat of onder een hoge boom. En kies een plek uit die niet direct naast een metalen hek of water ligt. Begint het echt erg te spoken en heeft u uw auto bij u, schuil daar dan tijdens het onweer in.

kamperen in de regenWaterdicht tentdoek

Een katoenen tentdoek laat bij de 1e druppels nevel door. Dit vermindert wanneer het doek doornat is en uiteindelijk trekt het vanzelf dicht. Wilt u dit voorkomen, kies dan voor een waterdicht tentdoek of impregneer uw doek. Zorg dat er bij regen geen spullen of mensen tegen de wanden van het tentdoek aan zitten. Anders kan er op die plek alsnog water naar binnen dringen.

Voorkom zware plassen water bij kamperen in de regen

Wanneer een voortent of luifel verkeerd is afgesteld, kunnen er zware plassen water op blijven staan. Met in het ergste geval beschadiging of scheuren tot gevolg. Controleer de haringen daarom en span alles goed strak. Zorg er daarnaast voor dat 1 hoek lager zit, zodat het water daar naartoe en eraf loopt. Of maak gebruik van nokbogen. Door deze ronde stokken tussen de andere stokken te plaatsen, kunnen zich geen waterplassen vormen. Staan er toch plassen op het dak, druk er dan zo snel mogelijk van onderaf tegenaan, om het water weg te laten lopen.

diefstal camping
Lees ook: Diefstal op de camping: tips om de kans op een inbraak te verkleinen

Regenkapjes op de tentstokken

Zitten er bovenop uw tentstokken gaten in het doek, plaats dan regenkapjes. Zodoende kan de regen niet via de stokken naar binnen stromen.

Geultje graven

Om het water weg te houden van uw kampeerplek, kunt u eventueel een geultje met afwatering graven. Zorg ervoor dat het water vervolgens niet richting uw naaste buren loopt en vraag altijd even toestemming aan de eigenaar van de kampeerplek.

Spullen droog houden bij kamperen in de regen

Als de regen aanhoudt, worden er steeds meer spullen nat. Probeer zo lang mogelijk het vocht buiten te houden. Gebruik regenlaarzen en een regenjas of poncho wanneer u over het terrein loopt, aangevuld met een paraplu. Laat die zo mogelijk achter in de voortent of onder de luifel. Heeft u alleen de beschikking over een tent, plaats dan een emmer in een hoek, waar u de natte spullen kwijt kunt, zodat niet de hele bodem van de tent nat wordt. Zorg er daarnaast voor dat u goed ventileert, om overtollig vocht kwijt te raken. Zijn er toch spullen nat geworden, informeer dan bij de campingeigenaar of er een droogruimte is, waar u uw spullen kwijt kunt.

kamperen in de regen

Extra grondzeil

Door onder een tent een extra grondzeil te plaatsen, geeft die bescherming tegen optrekkend vocht en blijft de bodem van uw tent zelf schoon. Zorg ervoor dat het zeil niet onder de tent uitsteekt, zodat er geen water tussen het zeil en de tent kan komen.

Reparatieset

Het kan altijd gebeuren dat er een scheur in een tent of doek ontstaat. Maar dit is extra vervelend bij regenachtig weer. Neem daarom altijd een reparatieset mee. Heeft u die niet bij u, dan kan ducttape het euvel eventueel tijdelijk oplossen.

Uitjes tijdens natte dagen

Zijn alle boeken uit en series bekeken, dan zijn er nog genoeg overdekte uitjes te bedenken, om de regenachtige dagen mee te vullen. Zo kunt u op zoek gaan naar overdekte zwembaden, winkelcentra, musea, bowlingbanen of kastelen. Ook de bioscoop is een goede optie of een lekker lange lunch, high tea of diner ergens. In de avonden kunt u overschakelen op allerlei (bord)spellen als Monopoly, Triviant of Scrabble.

Natte spullen mee naar huis

Regent het nog steeds wanneer u uw kampeerbenodigdheden weer opdoekt, dan is het soms een uitdaging om die weer droog mee naar huis te krijgen. Op de website van MAX vakantieman leest u wat u dan kunt doen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 31 mei 2024. 

(Bron: ANWB, Decathlon, kampeerwereld.nl, wild-kamperen.nl, kampeermeneer.nl, kidseropuit.nl, Expeditie Vrijbuiter. Foto’s: Shutterstock, ANP)

Geef een reactie