regen

Het weer: geregeld regen

De oceaan blijft voorlopig het brongebied van ons weer. Winterliefhebbers kijken verlekkerd naar Scandinavië, waar de winter wel op dreef is.

Onlangs vielen er in Zuid-Noorwegen en delen van Zweden decimeters sneeuw. Wetende dat winterweer niet gemakkelijk ons land insijpelt, is het zaak om te zoeken naar al het moois in een wisselvallige periode. Uiteraard hebben we het water nog steeds nodig, zeker in het oosten en zuidoosten. Maar ook wandelen door de regen kan echt leuk zijn. Oké, wel met goede regenkleding.

Heidebeken

Tijdens februari 2022 beleefden we regenrijke en stormachtige weken en zag ik op de Veluwe een interessant fenomeen. Als je namelijk in een hele natte episode naar de heide gaat, kun je heidebeken zien stromen. Het zijn ondiepe geulen in een gloeiend heideveld, die bijna altijd droog staan en niet eens opvallen. Maar als wisselvalligheid hoogtij viert en er 20 millimeter of meer in een etmaal naar beneden komt, kan het zomaar gebeuren dat er allemaal stroompjes opdoemen. Sommige zijn ook echt lang en vormen serieuze beekjes. Zeer tijdelijk, want op de zandgronden verdwijnt het water alweer snel naar het grondwater.

Die heidestroompjes zijn ook nu vast te vinden. Ondertussen blijft de wind vaak uit zuidelijke of zuidwestelijke hoek waaien en is het aanhoudend mild. Alleen als de wind tijdelijk wegvalt, onder een hogedrukuitloper, én er zijn wat opklaringen, dan kan de nacht nog killetjes uitpakken. Dan zou je zomaar even, bijna onverwachts, de autoruit moeten krabben.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 2 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie