Nationale Klimaattop: Nederland maakt plannen om CO2 terug te dringen

Vandaag wordt tijdens de Nationale Klimaattop in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam besproken hoe Nederland de in Parijs gemaakte afspraken van het Klimaatakkoord kan gaan waarmaken. De grote bijeenkomst met overheden, organisaties als Greenpeace en het bedrijfsleven moet ideeën opleveren voor energiebesparing.

Uitstoot van broeikasgassen

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) hebben de Nationale Klimaattop geopend. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is nodig om de in Parijs gemaakte afspraken te kunnen halen dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden wordt gehouden. Tijdens de top worden initiatieven en maatregelen verzameld die helpen om de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 (kooldioxide) te verminderen. Aanwezig zijn onder meer de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, Marjan van Loon (bestuursvoorzitter Shell Nederland), Pieter Elbers (KLM) en Greenpeace-directeur Joris Thijssen.

Anders Reizen

Samen met onder meer KLM en producent van elektrische auto’s Tesla discussieert interim president-directeur van de NS Roger van Boxtel op de top bijvoorbeeld over mobiliteit in 2050. De NS is begonnen met een project om bij 15 grote werkgevers de mobiliteit van hun medewerkers te verduurzamen. De medewerkers worden actief gestimuleerd minder met de auto en meer met de fiets, trein of elektrisch vervoer te reizen. Op de klimaattop zal een nieuwe groep bedrijven zich aansluiten bij het project Anders Reizen. De NS werkt hierbij samen met het ministerie van Infrastructuur & Milieu, werkgeversorganisatie VNO-NCW en milieuorganisatie Natuur & Milieu.

Groene stroom

De NS is verder actief bezig met het terugdringen van de CO2-uitstoot. Alle elektrische treinen rijden vanaf 1 januari op groene stroom opgewekt met windenergie. Dat is een jaar eerder dan gepland. “Hiermee zijn we het eerste land ter wereld. Onze 9 miljoen klanten in Nederland kunnen dan elke dag reizen zonder schadelijke CO2-uitstoot” aldus Van Boxtel.

Minister voor economie, klimaat en energie

Een groep van 40 grote bedrijven waaronder Shell, Schiphol, Siemens, Heineken en Eneco wil zich ook inzetten om de CO2-uitstoot te verminderen. In een ingezonden brief aan de Volkskrant pleiten zij voor een speciale minister voor economie, klimaat en energie. Ook moet er een nationale investeringsbank komen die de ontwikkeling van grote energieprojecten op land en op zee mogelijk maakt. Zij scharen zich daarmee achter de Klimaatwet van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Jesse Klaver. De bedrijven willen dat het aanstaande kabinet de langetermijndoelen van het Klimaatakkoord van Parijs wettelijk vastlegt om de opwarming van de aarde af te remmen en dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2050 minstens 95 procent minder is dan in 1990.

Aan het einde van de dag wordt bekendgemaakt met hoeveel de CO2-uitstoot in Nederland kan worden verminderd door initiatieven die tijdens de top zijn besproken.

(Bron: ANP)

Geef een reactie