Mondkapje weggooien? Denk aan de vogels

Is het u ook opgevallen dat er steeds vaker mondkapjes op de stoep of langs de kant van de weg liggen? Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar is in potentie ook erg gevaarlijk voor vogels. 

Meer gevallen

Vogels die verstrikt zijn geraakt in de elastieke oorlusjes van wegwerpmondkapjes. Sinds de kapjes steeds meer gedragen worden op straat komt dit vaker voor, laat Sovon Vogelonderzoek weten aan Metro Nieuws.

Elastiek om de pootjes

Bron van het probleem zijn mensen die hun gebruikte kapjes op straat gooien, waardoor het voor rondscharrelende dieren makkelijk is om ermee aan de haal te gaan. Dat dit ernstige gevolgen kan hebben, laat onder andere een tweet van de Britse dierenbescherming zien. Op de foto die de organisatie deelt op dit social media-platform ziet u de pootjes van een meeuw die afgebonden zijn door de elastiekjes. Hierdoor kan de meeuw niet meer vrij bewegen en zijn zijn gewrichten ontstoken geraakt.

Vogelleed voorkomen

Om te voorkomen dat vogels in de problemen komen door mondkapjes is het volgens experts goed om wegwerpmondkapjes sowieso altijd in de prullenbak te gooien en niet op straat. Hiermee wordt het risico dat vogels erin verstrikt raken niet helemaal weg weggenomen, want sommige vogels wroeten ook geregeld in vuilnisbakken en kunnen de kapjes er zo uitvissen. Het is daarom nog beter om geen wegwerpmondkapjes te dragen, maar herbruikbare. U kunt er ook voor kiezen om uw wegwerpmondkapje pas thuis weg te gooien, dan benadeeld u de vogels ook niet.

Weggooiwijzer mondkapjes

Als u ervoor kiest om uw wegwerpkapje thuis in de prullenbak te doen, dan is het verstandig om dit bij het restafval te doen. Ook als het kapje voornamelijk is gemaakt van plastic. De kapjes worden uit voorzorg niet gerecycled en horen dus bij het restafval. Als u ze toch bij het plastic gooit moeten de medewerkers van de afvalcentrale ze er alsnog uithalen, dus u bespaart hen werk als u het meteen op de juiste manier doet.

Meer over mondkapjes

Wilt u meer weten over het bewaren, wassen en dragen van mondkapjes? Wij vertellen u erover in ons artikel Mondkapjes advies in Nederland: praktische tips voor het dragen en bewaren. Hierin leggen wij ook uit hoe u benauwdheid kunt voorkomen en wat u kunt doen als uw brillenglazen beslaan tijdens het dragen van een mondkapje.

(Bron: metro News, Margriet, RSPCA, archief)

Geef een reactie