mondkapjes

Wat is het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes?

Het dragen van mondkapjes is al enige tijd verplicht in openbare ruimtes in Nederland. Hier voldoen niet-medische mondkapjes nog, maar in buurland Duitsland is het inmiddels verplicht om een medisch mondkapje te dragen. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de diverse soorten mondkapjes en hoe herkent u ze?

Verplicht in Duitsland

Toen aan het begin van de coronacrisis het dragen van mondkapjes verplicht werd, vraagt de Nederlandse overheid nog expliciet om enkel niet-medische mondkapjes te gebruiken. Op die manier blijven de medische mondkapjes beschikbaar voor de zorg. Een niet-medisch wegwerpmondkapje of een zelfgemaakt mondkapje voldoet in Nederland nog altijd, maar in ons buurland Duitsland is dat inmiddels anders. Daar is het verplicht om een medisch mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Deze mondkapjes herkent u aan bepaalde types en codes. Op de website van de Rijksoverheid worden FFP2 maskers en chirurgische IIR mondmaskers genoemd als medische mondkapjes.

Chirurgische mondkapjes

Er bestaan verschillende soorten chirurgische mondkapjes, niet al deze soorten zijn gecertificeerd als medisch mondkapje. De type I en type II maskers zijn niet geschikt als medisch mondmasker, deze zijn namelijk niet spatresistent. Wel hebben de maskers een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 95 procent, waardoor deze maskers wel verkocht mogen worden als niet-medisch mondkapje. Type I en type II maskers zijn dan ook de maskers die u vaak zult tegenkomen in drogisterijen. De derde soort is het IIR masker, deze valt wel onder de noemer medisch mondkapje. Dit omdat het IIR masker wel spatresistent is en de maskers een BFE van minimaal 98 procent hebben.

IIR masker

Zo ziet een medisch IIR masker eruit, maar ook niet-medische maskers kunnen dit uiterlijk hebben.

FFP mondmaskers

Dan zijn er ook nog verschillende soorten van de FFP mondmaskers, namelijk FFP1, FFP2, en FFP3. Al deze soorten zijn medische mondkapjes, maar FFP2 is de meest gangbare soort in Nederland. Andere medische mondkapjes zijn KN95 en N95 maskers en ook maskers die voldoen aan de EN 14683-norm zijn geschikt als medisch mondkapje.

Dit is een KN95 masker, maar ook FFP maskers hebben dit uiterlijk. Deze medische mondmaskers zijn te herkennen aan de code die erop gedrukt staat.

Wat is het verschil?

Wegwerpmondkapjes die in drogisterijen en apotheken worden verkocht zijn mondmaskers die onder de noemer niet-medisch vallen. Het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes zit hem in de functie. Medische mondkapjes hebben als belangrijkste functie dat zij de drager beschermen, terwijl andere mondkapjes eigenlijk andersom werken. Deze niet-medische mondkapjes bieden vooral bescherming aan mensen in de nabije omgeving van de drager. Een niet-medisch mondkapje zorgt er namelijk voor dat het risico dat druppels uit de mond en neus worden verspreid naar de omgeving wordt verkleind. Een ander belangrijk verschil is dat medische mondkapjes moeten voldoen aan Europese richtlijnen en Nederlandse normen, deze maskers worden dus gecontroleerd. Bij niet-medische en zelfgemaakte mondkapjes is dit echter niet het geval, het is dus maar de vraag of ieder mondkapje doet wat het moet doen. De reden dat Duitsland medische mondmaskers nu verplicht maakt, is omdat deze mondkapjes beter zouden filteren en een hoger beschermend effect hebben dan niet-medische mondkapjes. Het belangrijkste argument hiervoor is de opruk van ‘bijzonder besmettelijke virusmutaties’.

Medisch mondkapje aanschaffen

Inmiddels zijn medische mondkapjes minder schaars geworden en is het ook voor consumenten gemakkelijker om aan deze mondmaskers te komen. Bij de gemiddelde drogist zult u nog steeds veelal niet-medische mondkapjes vinden, maar in verschillende webwinkels worden wel medische mondkapjes die geschikt zijn voor gebruik in Duitsland aangeboden. Deze mondmaskers zijn in Nederland dus nog altijd niet verplicht, maar mocht u onverhoopt naar Duitsland moeten kunt u de medische mondmaskers dus ook in Nederland kopen.

(Bron: Tubantia, KNMP.nl, Mondmaskerspecialist.nl, Parool, Cemextrescon.nl)

Geef een reactie