tulpen

Minder telers, wel steeds meer tulpen

Er zijn steeds minder bedrijven die zich bezighouden met de teelt van bloembollen, maar toch komen er elk jaar meer tulpen bij, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tulpenmania

Uit het onderzoek van de instantie blijkt dat het aantal bloembollentelers sinds 2000 met 40 procent is afgenomen. Tegelijkertijd is de hoeveelheid grond die gebruikt wordt om bolgewassen op te verbouwen, met 16 procent toegenomen. Dit betekent dat er minder bedrijven zijn die bloemen telen, maar dat de bedrijven die er zijn, behoorlijk gegroeid zijn in de afgelopen 17 jaar.

Opvallend is dat een groot gedeelte van de grond wordt gebruikt wordt voor de tulpenteelt. Deze bloem komt op steeds meer plekken uit de grond. De populariteit van de tulp onder telers heeft nadelige gevolgen voor de narcis en de gladiool. Zo groeien er tegenwoordig 64 procent minder narcissen en 53 procent minder gladiolen dan in het jaar 2000.

Bloemencorso bij Omroep MAX

Omroep MAX zendt op 29 april een registratie uit van het bloemencorso uit de bollenstreek (gebied tussen Haarlem en Leiden). Als u op die dag om 16.05 afstemt op NPO 2, ziet u prachtige praalwagens voorbij komen die opgebouwd zijn met de meest prachtige bolbloemen, waaronder natuurlijk de tulp.

(Bron: ANP, CBS)

Geef een reactie