kaars lont

Knipt u de lont van uw kaars kort? Dit is waarom dat zinvol is

Hoewel kaarsen niet heel goed zijn voor de luchtkwaliteit in huis, is het wel gezellig en behaaglijk om ze af en toe aan te steken. Gelukkig bestaat er een manier waarop u de schadelijke effecten van een kaars kunt verminderen; knipt u altijd een stukje van de lont af voor u de kaars aansteekt?

Slecht voor de luchtkwaliteit

Om bij het begin te beginnen, het (te) vaak branden van kaarsen is slecht voor de luchtkwaliteit omdat er fijnstof vrijkomt tijdens het branden. Als u aan teveel fijnstof wordt blootgesteld kan dit uiteindelijk schadelijk zijn voor uw gezondheid, het kan bijvoorbeeld klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Dit fijnstof komt niet alleen vrij wanneer u een kaars brandt, maar ook wanneer u bijvoorbeeld bezig bent met het bakken van eten. In dat geval zorgt de afzuigkap er echter voor dat een groot deel van de fijnstof wordt afgevoerd. Wilt u zo nou min mogelijk fijnstof in uw huis binnenlaten? Dan is de enige oplossing om geen kaarsen te branden.

kaarsen
Lees ook: Hoe gezond zijn die gezellige kaarsen eigenlijk?

Houd het lontje kort

Toch vinden veel mensen het gezellig om eens in de zoveel tijd een paar kaarsjes aan te steken. Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert. Een ander bijkomstig voordeel van het afknippen, is dat het glas dat om sommige kaarsen heen zit niet zwart uitslaat wanneer de lont kort getrimd is.

Nooit echt gezond

Het is wel goed om te weten dat zelfs met een korte lont, kaarsen nog altijd roet en fijnstof produceren, heel goed voor de luchtkwaliteit zal het dus nooit worden om een gezellig kaarsje aan te steken. Maar door de lonten van uw kaarsen kort te houden zorgt u in ieder geval wel voor een vermindering van de fijnstof die vrijkomt.

(Bron: Margriet.nl, archief, Beautylab.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Sanny Klingler says:

    Is het ons zoveel waard om een kaarsje aan te steken? Alleen al het risico voor brand vind ik voldoende om het niet te doen.

    Daarbij zijn wij beiden COPD patiënt en hebben we de zuurstof zelf hard nodig die in de lucht zit. Ik ga beslist niet mijn kunstmatige zuurstof attributen gebruiken om een “gezellig” kaarsje aan te steken.
    We missen dat ook totaal niet want in de avond ben je zo afgeleid dat je nauwelijks nog let op die kaars(en).

    Mij idee is dus STOP MET KAARSEN BRANDEN !

    dkolstee says:

    Beste Sanny, er is zoveel meer dat veel ongezonder is dan een kaarsje branden en waar u zich al of niet onwetend ook wel aan bezondigt.
    Bereken eerst maar eens hoeveel fijnstof er door een brandend kaarsje wordt uitgestoten. Dan komt u tot de ontdekking dat het schrikbarend……..weinig is.
    Mijn idee, hou het gezellig met een onschuldig brandend kaarsje.
    En het brandrisico,…….u zit er toch zelf bij. Een klein beetje oplettendheid kan geen kwaad.
    En in een normaal geventileerde ruimte kan door het branden van een kaarsje geen zuurstof tekort ontstaan.
    Als u een zuurstoftekort zou merken is er met uw ventilatie iets niet in orde.
    Dat u zelf gaat stoppen met kaarsen branden is uw goed recht, maar laat het aan anderen over er zelf over te beslissen