twentekanaal

Microbe uit Twentekanaal maakt waterzuivering miljoenen goedkoper

Tot nu toe gebruiken waterzuiveraars het dure methanol om schadelijke stoffen in afvalwater af te breken. Een microbe die onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en het Max Planck instituut in het Twentekanaal hebben gevonden, kan dit proces vele malen goedkoper maken.

Twentekanaal

Er werd al jaren naar de microbe gezocht in het Twentekanaal. De afgelopen 10 jaar werd al vastgesteld dat in de bodem van het kanaal bacteriën zitten die de schadelijke stof methaan afbreken en zelf zuurstof produceren. Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat de moddermonsters uit het Twentekanaal ook ijzeretende microben bevatten.

Afbraak schadelijke stoffen

Volgens professor Mike Jetten van de Radboud Universiteit kan de gevonden microbe het zuiveren van water op jaarbasis tientallen miljoenen euro’s goedkoper maken. Nu moeten waterzuiveraars veelal methanol kopen en toevoegen aan afvalwater om de afbraak van schadelijke stoffen op gang te brengen. Jetten stelt dat de gevonden microbe die klus in de toekomst voor zijn rekening kan nemen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Broodje Aap verhaal